La candidatura de Jordi Pallí com a alcaldable de CiU per a Palamós no hauria estat l'opció d'Unió. Ho va deixar ben clar el president comarcal del partit democristià, Xavier Dilmé, quan es va fer públic que CDC apostava per ell. No obstant això, Pallí va ser proclamat cap de llista aquest dijous en una assemblea en què va comptar amb el suport de la direcció de Convergència Democràtica. Davant d'aquesta decisió, Unió ha convocat en breu una assemblea per decidir quin camí prenen. En aquest sentit, la possibilitat de fer una llista separada, com ja va passar a les eleccions del 1995 amb Unió Palamosina Independent, existeix.

El president local d'UDC, Santi Iglesias, no discuteix que sigui Convergència qui escull el candidat, ja que així correspon en virtut de l'acord de la federació nacionalista, si bé ha apuntat que haurien preferit que l'alcaldable fos una altra persona. Ara, un cop que ha estat escollit per Convergència Democràtica, a ells els pertoca prendre la decisió de què fer. En aquest sentit, ha afirmat que els membres d'Unió de Palamós no tindran cap problema en donar suport a Pallí sempre que lideri "un projecte interessant de treball, que faci municipi, i en el qual UDC sigui representada". Si es dóna aquesta circumstància, Iglesias té clar que "el que ha de fer Unió és sumar en un projecte engrescador".

Les exigències

En aquest sentit, el president local democristià ha insistit que la decisió de la secció palamosina no es basarà tant en el fet que el cap de llista sigui Pallí, sinó en el fet que presenti un projecte amb cara i ulls. Santi Iglesias entén que el més beneficiós pels dos partits de la federació nacionalista és anar units, però que hi pot haver circums?tàncies que no ho permetin si el projecte no és compartit.

La relació de CDC i Unió a Palamós sempre ha estat tibant. En declaracions a aquest diari, Xavier Dilmé va exposar a finals del passat novembre que veia "difícil" que hi hagués representació democristiana en una llista liderada per Jordi Pallí. El president comarcal d'UDC va recordar aleshores els problemes que havien tingut amb Pallí el 2003, però sobretot el 2007, quan Dilmé va afirmar que Pallí havia fet campanya en contra de la candidata de CiU a les municipals, Isabel Ruiz, d'Unió. Sobre aquesta situació, Pallí havia manifestat que "a Palamós l'única solució possible és que CiU vagi per separat".

A part d'aquesta problemàtica, que no és menor, les seccions locals dels dos partits han mostrat entesa durant els darrers mesos. Així, van circumscriure en l'àmbit estricte del grup municipal la decisió dels dos regidors d'Unió, Joan Roches i Josep Radresa, de sortir-ne i passar a ser regidors no adscrits. Els democristians estaven disconformes amb la decisió del portaveu Kelo Martí de cedir el càrrec a Glòria Prim i que ell no renunciés a l'acta de regidor i s'apartés de la primera línia política.