El Consell Municipal de l'Estartit acollirà aquest dissabte la constitució de l'entitat municipal descentralitzada, l'ens que ha d'atorgar més autonomia a aquesta localitat respecte de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí després que l'opció de la segregació fos denegada judicialment. No obstant això, la totalitat de competències que disposarà encara s'està negociant entre els partits de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ja que les delegacions que se li atorgaran (a part de les que ja dóna la normativa) s'han d'aprovar en el ple del consistori. Mentre no arriba aquest acord definitiu, l'Ajuntament concedirà a l'EMD una delegació transitòria perquè mantingui les funcions que actualment ja té el Consell Municipal de l'Estartit.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon (CiU), ha explicat que aquesta delegació transitòria es fa perquè l'ens descentralitzat conservi les competències i gestions que ja permetia el Consell Municipal, de manera que no es produeixi "una disminució" dels àmbits que ja se gestionaven des de l'Estartit amb aquest òrgan.

L'acord de ple sobre aquesta delegació transitòria estableix que és mentre duri la tramitació i aprovació del conveni de delegacions de les competències definitives, que ha d'estar llest abans del 13 de juny, dia en què s'ha de constituir el nou ajuntament.

L'alcalde ha afirmat que la negociació entre els partits polítics que integren el consistori avança a "bon ritme" i, de fet, ha concretat que la comissió redactora del conveni es reuneix un cop per setmana, en unes trobades en què "tots els regidors hi estan convocats".

Quant a la cita del dissabte, comença a les 12 del migdia i és un fet significatiu tant per a l'Estartit com per a les comarques gironines ja que es tractarà de la primer entitat descentralitzada de la demarcació. L'Ajuntament hi va donar el vist-i-plau i, el mes de juliol de l'any passat, la Generalitat en va fer l'aprovació definitiva.

Els set membres que prendran possessió del càrrec de la primera junta (que actuarà com a comissió gestora de l'EMD fins a les eleccions municipals) són: sis membres per l'Estartit Som Tots (Sílvia Comas, Genís Dalmau, Sandra Pibernat, Artur Mas, Josep Puig i Carme Masachs), mentre que per CiU hi haurà Francesc Puig.

A les eleccions d'aquest mes de maig, la mesa de l'Estartit comptarà amb dues urnes: una per a votar el partit a l'Ajuntament de Torroella i una segona per votar el president de l'EMD (en aquesta votació, no es vota cap llista, si bé el candidat n'haurà de tenir).