Els tres locals d'oci nocturn de Platja d'Aro que varen ser clausurats durant 248 dies per ordre judicial van presentar ahir davant l'Ajuntament una reclamació de responsabilitat patrimonial per l'import de 750.000 euros. La demanda és contra l'Ajuntament i contra la comunitat de veïns que els va denunciar i que va comportar el tancament dels locals, Gib's, Little Gib's i Bar 900, durant vuit mesos de forma indeguda, segons entén la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm. El tancament es va efectuar el 3 de juny de 2013 i els locals no van ser desprecintats fins el 6 de febrer de 2014, data en la que el mateix jutjat que va ordenar el seu tancament va decretar-ne la reobertura ja que complien amb la normativa vigent en matèria de llicències, controls inicials i contaminació acústica, va afegir Fecasarm.

La resolució judicial que va posar fi al tancament dels locals d'oci nocturn va imposar les costes del judici a la comunitat de veïns. En aquest sentit, la Fecasarm afirma que els veïns van sol·licitar el tancament dels locals tot i que complien amb la normativa i, a més, quan ja es trobaven tancats, es van dedicar a retardar la reobertura dels locals sol·licitant proves pericials extraordinàries innecessàries.

Quant a l'Ajuntament, els locals li atribueixen que oblidés notificar una de les llicències als veïns, que oblidés aportar una llicència al jutjat i que no s'oposés a l'execució ordenada pel jutjat tot i que existia una causa legal que feia impossible l'execució. Fecasarm precisa que el consistori no es va oposar i va procedir a executar la sentència, cosa que ha generat danys i perjudicis als tres bars motiu pel qual ara reclamen responsabilitat patrimonial a l'Ajuntament i als veïns de forma solidària.

Valoració de la UAB

Els danys i perjudicis patits pels locals, tant de caràcter patrimonial (dany emergent i lucre cessant) com no patrimonial (dany moral), han estat valorats per un pèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, de manera que els ha calculat en 750.000 euros entre els tres locals. Quant a la valoració del dany moral s'ha quantificat atenent principalment tres criteris de valoració: que els bars es troben en una localitat turística de primer ordre i que van estar tancats tot l'estiu; l'afectació a unes marques d'oci consolidades ja que dos dels locals sumaven prop de 60 anys d'experiència; i el temps que va durar el tancament ja que no és el mateix un tancament d'un cap de setmana que un de vuit mesos.

Els locals, ha exposat la Fecasarm, esperen ara que l'Ajuntament i els veïns contestin a la reclamació i que assumeixin les conseqüències de les seves accions (veïns) i inactivitat (Ajuntament) a fi i efecte de poder cobrar una indemnització que els permetria compensar les pèrdues sofertes així com el dany a la seva imatge i prestigi.