L'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit es va constituir ahir en el que és la confirmació jurídica de la reivindicació històrica de la localitat de més autogovern respecte de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí. És la primera EMD que neix a les comarques gironines i és l'alternativa que els veïns de l'Estartit que reclamaven la segregació de Torroella van trobar dins la normativa per tenir capacitat de govern directe.

Unes 160 persones van assistir ahir al migdia a la constitució de la comissió gestora que integrarà l'EMD fins a les eleccions municipals del mes de maig, de la qual sortirà la primera junta de veïns. La primera presidenta és Sílvia Comas (L'Estartit Som Tots), proclamada per unanimitat dels membres de la comissió gestora, on l'acompanyen: de LEST, Genís Dalmau, Sandra Pibernat, Josep Puig, Artur Mas i Carme Masachs (que no va poder assistir a l'acta de possessió, de manera que ho farà en la primera junta de veïns que hi hagi); i per CiU, Francesc Puig. Entre els assistents va destacar la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

En el seu discurs de nomenament, Comas va manifestar "el gran orgull" de convertir-se en la primera presidenta de l'EMD, un sentiment que va voler compartir amb els veïns de l'Estartit que des de 1987 han treballat per l'autogovern. Així, va recordar com la reivindicació va començar la nit de Reis d'aquell any, quan va iniciar el camí la demanda de la independència de l'Estartit. Un anhel, admetia, que "sempre he desitjat que arribés", tot i que "com passa de vegades amb les il·lusions, en el nostre cas no va ser possible", ja que fou denegada, recordava, per l'Ajuntament torroellenc "de l'època", la Generalitat i els tribunals.

Arran d'aquest revés judicial del 2001 es va haver de buscar "una alternativa" que ha estat l'EMD: "No hem aconseguit la segregació, és cert, però amb l'entitat municipal descentralitzada iniciem una nova etapa". Igual que va recordar les persones que van engegar la lluita per la segregació, també va tenir unes paraules per als que s'han oposat a l'EMD: "Ens hauria agradat que tots els grups municipals ens haguessin donat suport en aquest projecte i hi ?hagues?sin votat a favor, però no ha sigut així", en referència a ERC, UPM i Coet.

Sí que va agrair el suport dels socis del govern de Torroella, CiU-PP, que "han complert amb la seva paraula envers el poble de l'Estartit", i sobretot a l'alcalde Jordi Cordon (CiU), "honest amb la seva paraula i valent". Cordon, com Comas, va destacar la cita històrica que representava el dia d'ahir. La presidenta de l'EMD va concloure que amb l'ens descentralitzat "tenim una gran eina per gestionar el nostre poble" perquè "les generacions que vénen al darrere han de poder trobar un camí més pla".