El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el febrer de l'any passat el Pla especial urbanístic de la subestació de Fonteta. Aquest pla, aprovat per la Generalitat el 6 de juny de 2011, pretenia legalitzar la instal·lació després de les sentències que una rere l'altra van anul·lar els permisos donats per l'administració catlana i l'Ajuntament de Forallac per fer-la. Així doncs, el TSJC també va anul·lar aquesta pla especial. La resolució judicial era recurrible, un pas que van fer tant la Generalitat com la companyia elèctrica, de manera que ara s'està pendent que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre el recurs de cassació que van interposar.

Mentre s'està pendent, l'enderroc de la subestació no s'ha efectuat. El març de l'any passat, aquest diari informava que Urbanisme de la Generalitat (l'òrgan que ha de dur a terme el desmantallament de la subestació) licitaria per un import de 283.950 euros l'enderroc de la instal·lació. No obstant això, Urbanisme encara no havia decidit quan iniciaria els tràmits de la licitació i, de fet, no consta encara que s'hagi iniciat. La Generalitat té a les seves mans un informe del Departament d'Empresa i Ocupació del 2012 en què es comunica que abans de desconnectar la instal·lació actual caldrà que "s'estigui en condicions de fer entrar en funcionament una subestació de característiques equivalents i ubicada el més a prop possible de l'actual". En aquest sentit, la subestació està desconnectada de la xarxa elèctrica des del 12 de juny de 2013, cosa que provoca una situació de precarietat en el subministrament elèctric de la zona, segons fonts d'Endesa.

Per la seva part, el lletrat del denunciant, Eduard de Ribot, ha assenyalat que la interposició del recurs de reposició no ha d'aturar l'enderroc ordenat judicialment.