Una dotzena de famílies de les poc més de 30 que van ocupar un bloc de pisos a l´avinguda Catalunya de Sant Antoni de Calonge han entregat les claus que tenien dels apartaments a la policia i a l´Ajuntament, ha concretat un dels ocupants que segueix en l´edifici, Mohamed. Aquesta setmana es compleix un mes de l´entrada d´aquestes persones en el bloc de pisos, dels quals 34 són propietat de la promotora, que va entrar en concurs de creditors, i estaven buits. En Mohamed també ha concretat que representants de l´associació musulmana de Palamós han intervingut per mitjançar amb els ocupants perquè abandonin els pisos. Les dimensions de l´ocupació (amb una trentena de famílies) li van donar un ampli ressò mediàtic.

En Mohamed ha explicat que la dotzena de famílies ocupants ha decidit abandonar aquests pisos perquè tenen ingressos: ja sigui perquè algun dels seus membres treballa o bé perquè perceben ajudes socials (alguns dels ocupants van justificar l´ocupació perquè les ajudes que perceben de les administracions no els permetien viure havent de fer front a un lloguer o a una hipoteca).

En Mohamed, com ja van manifestar altres ocupants a aquest diari, ha negat que l´ocupació respongui a cap estafa, cosa que afirmen els Mossos d´Esquadra. La policia autonòmica, en col·laboració amb la Policia Local, va detenir el 23 de gener tres persones de nacionalitat marroquina i veïns de Calonge per una presumpta trama que venia les claus dels pisos a les famílies necessitades per 350 euros i els cobrava 100 euros mensuals per al lloguer. Els presumptes estafadors argumentaven que els habitatges estaven en mans d´un banc i que, per tant, tot era legal, van comunicar els Mossos d´Esquadra.

En aquell moment, l´alcalde de Calonge, Jordi Soler (CiU), ja va informar que vuit persones havien desocupat els habitatges del bloc i n´havien entregat les claus. Soler afirmava aleshores que aquests vuit ocupes havien reconegut que «havien estat enganyats». I va afegir que després de la desarticulació de la trama, «el que ha quedat clar és que la gent detinguda feia negoci amb la venda d´aquestes claus i un futur lloguer que havien establert».

La desena d´ocupants amb qui ha parlat aquest diari (entre aquests, un dels que han estat detinguts) en diverses ocasions sostenen que no han pagat res per entrar en aquests pisos. Afirmen que els operaris d´una empresa que s´enduia els electrodomèstics (com aires condicionats, cuines o escalfadors d´aigua) van deixar les portes obertes. Aleshores, hi van poder accedir, van canviar els bombins i, d´aquesta manera, van disposar de les seves pròpies claus de l´immoble.