El Tribunal Suprem ha rebutjat la pretensió de l'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) d'apropiar-se en exclusiva de la integritat de l'arxipèlag de les illes Formigues, format per 16 illots, remetent-se al document "La Concòrdia", que en l'any 1717 les va repartir entre aquest municipi i Palafrugell.

En una sentència, el Suprem ha ratificat la resolució adoptada el 2011 pel Tribunal Superior de Justícia Catalunya (TSJC), que va avalar l'acord de la Generalitat que el 2009 va mantenir la divisió del petit arxipèlag entre els municipis de Calella de Palafrugell i Palamós.

Les illes Formigues són un petit arxipèlag integrat per 16 illots situats a la Costa Brava, davant de la punta de Canet i el cap de Planes, entre Palamós i Calella de Palafrugell.

L'Ajuntament de Palamós va recórrer a l'alt tribunal català perquè s'anul·lés el repartiment acordat el 2009 per la Generalitat, que va acordar incloure a Palamós l'"Illa Gran" i cinc illots pròxims i els restants a Calella de Palafrugell.

Segons esgrimeix l'Ajuntament de Palamós, tot l'arxipèlag de les illes Formigues ha de correspondre al seu terme municipal, ja que així ho acreditarien un mapa de 1733, la declaració de dos pescadors en 1717 i el relat d'un patró d'embarcació de 1757, als quals el tribunal dóna menys valor que a "La Concòrdia" de 1717.

En la seva sentència, el Suprem adverteix que en aquest gènere de controvèrsies els antecedents històrics "són rellevants per fixar els límits territorials entre municipis" i conclou que, en aquest cas, és d'"especial importància" el document "Concòrdia relativa a la divisió dels termes i jurisdiccions de Palafrugell i Palamós", datat el 4 de setembre de 1717.

Segons el tribunal, "La Concòrdia" de 1717 no només va acordar el règim d'ús i aprofitament de la pesca a les illes, com al·legava l'Ajuntament de Palamós, sinó que també s'estenia al domini i jurisdicció de les illes Formigues.

Per al Suprem, aquest document reflecteix "precisament" un pacte entre els representants dels dos territoris sobre la divisió de les illes Formigues, ja que fins i tot es determina que "quedaran comuns entre els dos pobles de Palamós i el seu comtat i Palafrugell i el seu terme".