Cop de la Guàrdia Civil al terrorisme gihadista amb ramificacions a les comarques de Girona. A Sant Feliu de Guíxols van detenir un jove de 22 anys que està acusat de pertànyer a una xarxa de reclutament i adoctrinament del grup terrorista DAESH. En total, hi ha quatre detinguts: un altre home a Sant Vicenç dels Horts i dos germans a Melilla, que serien els dos caps de l´organització. La Guàrdia Civil manté l'operació oberta però dóna per desarticulada aquesta xarxa de reclutament de l'Estat Islàmic, que es dedicava principalment a difondre material de propaganda de grups gihadistes.

El detingut de Sant Feliu de Guíxols, H. M. és un jove d'origen magrebí nascut a Espanya, té 22 anys i estudia a l´institut de Vilartagues. L´arrest del jove té a veure amb la seva activitat a les xarxes socials, ja que tant ell com l´altre home de Sant Vicenç dels Horts eren molt actius a Internet.

En el cas del jove de Sant Feliu fins i tot havia creat un cartell que va ser mostrat en un reportatge de la cadena CNN sobre la radicalització islamista. Aquest noi, segons la policia, té un perfil prototípic d'actor solitari que és aquell qui passa de consumir propaganda terrorista a realitzar un intens proselitisme d'iguals característiques. Ell mateix s'havia definit en un reportatge de la cadena de televisió nord-americana CNN com a simpatitzant de l´Estat Islàmic. I aquest estiu a TV3 va declarar que s´havia vist atret per aquest tipus de continguts gihadistes i que en investigar-los havia «vist que el que s´explicava i els seus objectius tenien raó» però va assegurar que això no signficava que fos «terrorista, ni extremista ni radical. Ni tampoc que atemptaré algun dia contra el Govern d´Espanya».

La detenció de H.M. es va produir ahir al voltant de les sis de la matinada al domicili situat al grup Sot dels Canyers. El jove, que vivia amb la seva família, es va trobar una desena d´agents de la Guàrdia Civil dins de casa. El van arrestar i després, van escorcollar tot el pis. Van agafar documentació, material informàtic -entre ells l´ordinador del jove- i telèfons mòbils. Cap a les deu del matí, el noi va baixar per les escales tapat amb un mocador palestí al cap per evitar que se´l reconegués amb els policies i es va encaminar cap a Madrid, on s´espera que declari demà. L'operació està dirigida pel jutjat central d´Instrucció número 1 i la Fiscalia de l´Audiència Nacional.

El pare del jove detingut, va explicar com havien viscut la detenció, va destacar que no entén de què acusen el seu fill i es va limitar a dir que el noi sí que «es passava hores a l´ordinador però que només el feia servir per jugar». També va criticar l´actuació de la Guàrdia Civil perquè al seu parer, quan van entrar al pis «semblava que fóssim delinqüents, van venir a casa a tirar la porta a terra quan dormíem». I va afegir que no entenia «per què es van emportar el meu fill, som una família senzilla, deu ser un error».

Arran dels fets, l'alcalde , Joan Alfons Albó i un membre de la comunitat islàmica, Morat Jami, van dir que no hi ha cap problema amb la comunitat musulmana. Sobre que la detenció fos al Sot dels Canyers, Jami va dir a Ràdio Sant Feliu que als veïns de Vilartagues no els agrada ser notícia per aquests assumptes i va afegir que l'associació té «l'assignatura pendent d'explicar més què és l'islam». Confia que la detenció sigui per un malentès o d'un assumpte sense importància.

El jove va mostrar un cartell progihadisme

El jove de Sant Feliu de Guíxols no es va amagar de ser simpatitzant de l´Estat Islàmic i en un reportatge de la CNN sobre la radicalització islamista que es va emetre aquest any passat, va mostrar un cartell que ell mateix havia fet on donava suport al gihadisme. També va declarar-ho l´estiu a TV3.