El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar ahir el "compromís polític" del Govern central per declarar el port de Palamós frontera exterior de Schengen, una designació llargament reclamada pel territori, sobretot per l'Ajuntament i la Cambra de Comerç, que ho veuen un element potenciador del turisme de creuers. El ministre va comunicar que dictarà l'ordre ministerial autoritzant la declaració un cop el titular de la instal·lació, Ports de la Generalitat, hagi fet les inversions necessàries per adequar la infraestructura als requeriments que marca l'acord Schengen. La previsió del ministre és que abans de l'estiu ja s'hagi fet la declaració.

L'Ajuntament, la Cambra de Comerç, Ports i el mateix Fernández Díaz van celebrar l'anunci perquè amplia les possibilitats turístiques i comercials del port palamosí, cosa que s'ha de reflectir en un increment de creuers. En tot cas, va precisar la gerent de Ports, Maria Dolors Rodríguez, els efectes encara no es veuran en la campanya d'aquest any (treballen cada campanya a dos anys vista).

Actualment, els creuers o embarcacions transeünts que són de països de fora de l'espai Schengen no poden atracar al port de Palamós perquè als ciutadans d'aquests tercers països no se'ls pot despatxar l'autorització per trepitjar sòl espanyol (i de la comunitat europea). Només ho poden fer en aquells casos en què abans han atracat en un altre port dels països de l'àrea Schengen i se'ls ha expedit aquesta autorització. Amb la declaració de frontera exterior de Schengen, creuers que vinguin directament de fora d'aquest espai, per exemple, del nord de l'Àfrica podran atracar a Palamós i es podrà despatxar els ciutadans que no formen part dels països de la zona Schengen (en què hi ha la majoria de països la Unió Europea i quatre que no en són). També es podrà acollir grans iots de fortunes provinents, per exemple, de Rússia. Rodríguez va afegir que Palamós serà també punt d'inici o final de rutes de creuers i s'hi permetrà el canvi de tripulacions (gran part són de nacionalitats de fora de l'espai Schengen).

El ministre va afegir que el Ministeri ja té els recursos humans de Guàrdia Civil i Policia Nacional disponibles per quan es faci la declaració. Les obres que hi haurà de fer Ports consisteixen, bàsicament, en separar els accessos per al control de passaports entre els viatgers dels països de la Unió Europea i els que no en formen part; i cobrir les necessitats d'infraestructura dels agents, cosa que discutiran amb l'ens de la Generalitat a finals d'aquest mes.

Fernández Díaz va insistir que el port de Palamós serà el primer de titularitat no estatal d'Espanya que esdevindrà frontera exterior de l'espai Schengen. També va apuntar que els membres de Schengen volen revisar els protocols i codis de l'acord, cosa que dificultaria l'entrada de Palamós si la concessió de l'autorització es demorés més. Quant al Punt d'Inspecció Fronterer per a l'entrada de mercaderies animals i vegetals, Rodríguez confia que la declaració de frontera exterior en faciliti l'obtenció. No obstant, va precisar que depèn d'un altre ministeri, el d'Agricultura, del qual no té notícies.