L'empresa que gestiona l'abocador de Vacamorta xifra en 500.000 euros mensuals les pèrdues per la clausura de l'activitat. Recuperació de Pedreres SL, propietat del grup FCC i l'empresari Gustavo Buesa, ha enviat dues cartes a la Generalitat on adverteix que anirà als tribunals. De fet, el mateix Buesa, quan va comparèixer davant la comissió d'investigació del cas Pujol al Parlament, ja va anunciar que demandaria la Generalitat perquè la llicència ambiental que va permetre obrir l'abocador (i que ha estat el focus del litigi) estava "mal donada".

El passat 21 de novembre, el conseller Santi Vila va signar el decret de clausura de l'abocador de Vacamorta, que es va fer efectiu a partir del dia 28 d'aquell mes. La resolució tancava un llarg litigi judicial que s'arrossegava des de feia més de deu anys. Finalment, el Tribunal Suprem va ratificar el febrer de l'any passat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ordena la clausura de l'activitat i la restauració de l'espai.

De moment, les escombraries que s'amunteguen a la zona s'han cobert amb una capa superficial d'uns 20 centímetres de terra, en espera de veure què s'ha de fer. La sentència del Suprem obliga a retirar totes les deixalles, un punt que la Generalitat no veu viable, en contraposició amb el posicionament de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles, que té estudis que avalen el trasllat dels residus. La Paac aporta la resolució judicial per exigir la retirada d'aquests residus, però la diferència de posicions va portar a acordar la creació d'una comissió integrada per l'administració catalana, l'Ajuntament i l'entitat contrària a l'abocador per decidir què és faria. No obstant això, l'alcalde Salvi Casas i la Paac van denunciar a principis de març que la Generalitat no complia el que es va pactar aleshores.

De totes maneres, el procés judicial que ha acabat amb la clausura desembocarà en un altre. Aquest cop, qui reclamarà davant els tribunals serà Recuperació de Pedreres SL. Gran part de la propietat d'aquesta firma, un 80%, pertany al grup estatal Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). El 20% restant es reparteix a parts iguals entre dos empresaris, un dels quals és el gironí Gustavo Buesa.

De moment, Recuperació de Pedreres SL ha enviat cartes a la Generalitat. A dia d'avui, la Secretaria de Medi Ambiental i Sostenibilitat ja n'ha rebudes dues. A les missives, l'empresa assegura que la clausura de Vacamorta li provoca perjudicis que pugen fins als 500.000 euros mensuals. Per això, adverteix es reserva "el seu dret a emprendre accions legals".

"Haurem de demandar"

Les cartes que l'empresa tramet a la Generalitat són, de fet, l'avantsala de la demanda judicial per la clausura de Vacamorta. El mateix Gustavo Buesa, quan va comparèixer a la comissió d'investigació del cas Pujol al Parlament, ja va anunciar que anirien als tribunals. "Nosaltres allò que tenim segur és que lamentablement haurem de demandar la Generalitat", va assegurar Buesa. I hi va afegir: "I per un import molt important, perquè ens queden dos milions de metres cúbics encara de vida útil al dipòsit".

"La llicència ens la va donar la Generalitat de Catalunya; per tant, n'és responsable", va precisar Buesa, en referència a l'autorització concedida l'any 2003, que va permetre obrir l'abocador i que ha estat el focus del litigi posterior ja que ha estat anul·lada.

Durant la compareixença davant la comissió, l'empresari gironí també va alertar que, si finalment els residus s'han de traslladar, el cost de l'operació pot ser multimilionari. "Estem parlant que a dins hi ha, aproximadament, dos milions de metres cúbics de residu", va indicar. I va subratllar: "Compti avui dia com està el mercat del residu, que estem parlant de 60, 70 ó 80 euros el metre cúbic; calculi el que pot costar la broma, eh?".