Palamós va començar la temporada de creuers amb una fita històrica. El port del Baix Empordà va rebre ahir matí el Costa Magica, el vaixell més gran que hi ha atracat fins ara. El creuer va arribar a les set del matí provinent de Gibraltar. En total, al creuer hi viatgen 2.178 creueristes (majoritàriament francesos, italians i suecs) i un miler de tripulants. Tant els passatgers que s'hi allotgen com les dimensions del vaixell, amb una eslora de 272 metres i un arqueig brut de 102.587 tones, el converteixen en el creuer més gran que ha visitat fins avui el port de Palamós.

A més d'aquest rècord, però, el Costa Magica també s'ha convertit en el primer creuer que, tot i que sigui de manera circumstancial, va permetre que Palamós operés com a punt de frontera exterior de l'espai Schengen. Les circums?tàncies hi van obligar: el creuer provenia de Gibraltar (no és espai Schengen) i no s'havia aturat, com estava previst, a Algesires, on s'hauria fet el control de passaports a una desena de passatgers que són de països que no formen part de l'espai Schengen. El que es va fer, doncs, és excepcional i es va aprofitar per estudiar-ho com a prova pilot, desplaçant expressament fins al port policies estatals vinguts de Barcelona. Juntament amb altres agents de Sant Feliu de Guíxols, van encarregar-se de fer el control de passaports i visats als passatgers que desembarcaven. "El que ha fet la policia de fronteres és despatxar des de Palamós, i no hi ha hagut cap mena de problema", va explicar el vicepresident de Ports de la Generalitat, Pere Padrosa.

El control de passaports i visats va fer-se a la mateixa estació nàutica, però Padrosa va comentar, com ja va informar aquest diari la setmana passada, que està tot a punt perquè les obres per adequar-lo com a frontera exterior Schengen comencin un cop acabi la temporada, concretament al novembre, de manera que no s'entorpeixi la temporada de creuers.

El creuer Costa Magica va començar el viatge al Carib. Des d'aquí, va creuar l'Atlàntic fins a Madeira. Va fer escala a Tenerife, parada tècnica a Gibraltar i, des d'aquí, ja va enfilar cap a Palamós. El vaixell va sortir de port a la una del migdia en direcció a Marsella, des d'on anirà fins a Itàlia, on acabarà la ruta.

Pere Padrosa va afirmar que la seva escala suposa "la consolidació" del port de Palamós per atraure grans creuers. "No hem d'oblidar, a més, que això suposa també economia induïda per al territori i la Costa Brava", va afegir Padrosa. De fet, s'estima que l'escala del Costa Magica haurà deixat un impacte de 115.000 euros.

El port de Palamós va començar aquest diumenge la temporada, amb l'arribada del Seabourn Quest. En total, fins a l'1 de desembre rebrà 35 escales, cosa que permetrà que superi els 40.000 creueristes per primer cop a la història. Padrosa va dir que l'objectiu de les institucions és que Palamós es converteixi en punt d'atracció d'aquest turisme. I que creuers amb les dimensions del Costa Magica actuen de "motor" per impulsar el port com a destinació. L'alcaldessa, Teresa Ferrés, va dir que Palamós ja es promociona com a punt Schengen a les fires internacionals del sector i que confia que això pugui fer augmentar els creueristes.