La Junta rectora del Parc Natural de les Illes Medes va reunir-se ahir a l'edifici de Can Quintana de Torroella de Montgrí per debatre la modificació del Pla rector d'ús i gestió de l'arxipèlag, que darrerament ha aixecat polèmica per la xifra d'immersions que es permetien, amb la instauració d'una quota anual. Amb algunes modificacions arran de les al·legacions al document inicial, el canvi es va aprovar amb 24 vots a favor (entre ells el del representant dels centres d'immersió), dues abstencions (de Gent del Ter i de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis) i el vot en contra del Fòrum l'Escala-Empúries, que sosté el posicionament expressat per ecologistes i biòlegs que el nombre d'immersions que ja s'efectuen (una mitjana de 60.000 els darrers anys) s'ha de reduir.

Entre els canvis que s'han introduït a la modificació del PRUG hi ha la reducció d'un 1% del nombre d'immersions anuals respecte del document inicial (concretament, es redueixen en 861, passant de 77.012 a 76.151). En la proposta primera, es quantificava en un 20% l'increment d'immersions en les zones amb una evolució positiva i es reduia en un 10% on hi havia regressió de l'hàbitat (el càlcul es feia sobre les dades del 2008 al 2012); en el canvi que s'introdueix es redueix al 10% l'increment en els punts positius.

Una petició dels biòlegs que la Junta rectora del Parc atén completament és la d'eliminar el sector del Medellot com a punt d'immersió. El fet que no hi hagi cap submarinista ha de servir per fer-hi un seguiment de control i de referència, de manera que es pot analitzar com es desenvolupa l'hàbitat en aquest punt, cosa que ha de permetre posteriorment comparar-lo amb els altres punts de les Medes, on sí que s'hi practica el busseig. La major part de les immersions previstes al Medellot es traslladen en dues altres boies.

També es canvia la ubicació de la boia de la cova de l'Infern per motius de seguretat, cosa que van reclamar els centres d'immersió, al·legant qüestions de seguretat en condicions meteorològiques adverses. La boia es trasllada al sector Sant Istiu de la Meda Petita.

D'altra banda, els centres d'immersió van comunicar que introduiran un guia a cada grup d'immersió perquè es faci una supervisió dels practicants. Amb aquesta disposició per part de les empreses, volen posar èmfasi en el fet que els danys que poden produir els escafandristes no són qüestió de la quantitat que s'hi submergeixen, sinó de la qualitat de la immersió. En aquest sentit, totes les parts coincideixen que l'educació -per exemple, reunions informatives prèvies a la immersió- és beneficiosa per al medi.