El substrat argilós de l'antiga maresma de la Pletera, a l'Estartit, conserva força bé la seva estructura, segons es desprèn dels sondejos que s'han realitzat en un dels sectors que seran desurbanitzats i restaurats. L'estudi forma part de la prova pilot del projecte Life Pletera, que es va iniciar el 31 de març, amb l'objectiu d'avaluar científicament aspectes diversos relacionats amb la qualitat del sòl o la capacitat d'adaptació de la vegetació.Una màquina excavadora ha realitzat 17 cates, que han permès veure amb detall quina és la capa de material amb què es van enterrar els aiguamolls i, també, conèixer en quin estat es troba la base original. Les cates no s'han fet en el passeig, on es preveu que l'estructura del terreny sigui molt diferent, per la presència de runes i d'altres elements de l'obra.

Tot i que s'estan enllestint els estudis del material extret, els responsables científics del projecte Life Pletera valoren molt positivament els resultats d'aquesta primera prospecció, per dos motius.

Per una banda, perquè el material de rebliment aportat es composa majoritàriament de còdols i de sorres, i no hi ha runes o material de rebuig. Això fa que estigui ben diferenciat del substrat argilós de la maresma antiga, cosa que facilitarà la seva retirada sense alterar els substrats original. Així mateix, la tipologia i qualitat del material de rebliment fa que aquest, un cop retirat, es pugui utilitzar per a diferents actucions. Per altra banda, el fet que es conservi en força bon estat l'estructura original de llims, facilitarà la futura recolonització de la vegetació pròpia de la maresma. Tot i així, s'observa que en alguns punts està força compactat, per la pressió excessiva del material acumulat a sobre. Per això, durant la prova pilot, en determinats sectors es fragmentarà el terreny per comprovar com evoluciona la recolonització.

Les 17 cates s'han fet al llarg de les cinc illes que es desurbanitzaran i restauraran. A partir d'aquesta setmana, les màquines actuaran en la tercera illa. S'actuarà en una superfície d'uns 4.300 metres quadrats, d'on es retiraran uns 6.000 metres cúbics, després de rebaixar el terreny uns 70 centímetres.