La constitució de l'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit serà aquest dissabte, com tots els ajuntaments, però a les quatre de la tarda, mentre que les corporacions locals ho faran al migdia. Genís Dalmau (LEST) serà nomenat president ja que va ser el candidat més votat amb 189 vots. També prendran possessió els sis vocals (els quals van ser escollits en base als vots a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí a la mesa de l'Estartit): per LEST, Sandra Pibernat (que també serà regidora a l'Ajuntament), Artur Mas i Anna Torramadé; per Més per l'Estartit-UPM, Francesc Ferrer i Ramon Frigola; mentre que CiU va obtenir un representant, que serà Dani Zamora. Dalmau ha manifestat que oferirà a les altres dues forces formar part del govern de l'EMD ja que entén que en ser la primera junta de l'ens descentralitzat que surt de les urnes hi ha d'ahver "el màxim consens" en les decisions que s'hi prenguin. El futur president de l'EMD ha concretat que durant la campanya electoral ja va manifestar-se en aquest sentit i que, malgrat que LEST té la majoria amb quatre dels set representants, manté l'oferta.

Genís Dalmau ha precisat, però, que la decisió final també depèn del que passi a l'Ajuntament de Torroella. En aquest sentit, l'alcalde i cap de llista de CiU, Jordi Cordon, ja va manifestar la setmana passada que veia amb bons ulls tirar endavant un acord de govern municipal, és a dir, tant al consistori com a l'EMD amb les mateixes tres forces: CiU, UPM (en el cas de l'Estartit dóna suport a Més per l'Estartit) i LEST. Les tres formacions sumarien nou regidors (quatre de CiU, tres d'UPM i dos de LEST) a l'Ajuntament, cosa que li donaria la majoria absoluta.

Els contactes per formar un govern en aquest sentit a la corporació municipal de Torroella s'han intensificat els darrers dies. UPM exigia la setmana passada els quatre anys d'Alcaldia, mentre que Cordon estava disposat a cedir-ne dos al cap de llista de la formació independent, Jordi Colomí.

Quadripartit a Santa Cristina

Un municipi on el pacte de govern sembla pròxim és a Santa Cristina d'Aro i inclouria quatre partits: Esquerra, Guanyarem Santa Cristina des del Carrer, els socialistes d'Independents per Santa Cristina d'Aro i Junts per Santa Cristina. Amb aquest pacte, el republicà Xavier Sala tindria un govern sòlid amb nou dels 13 regidors de l'Ajuntament (ERC, quatre; Guanyarem i Independents dos cadascun; i un de Junts). La proposta està força avançada i compta amb el repartiment de les regidories. No obstant això, cada partit ha de consultar les seves bases per ratificar l'acord. El cap de llista d'Emprenedors, Julio Rico, s'ha ofert a entrar al govern d'ERC si li concedeix la regidoria d'Hisenda.

ERC, la CUP i ICV a la Bisbal?

El cap de llista d'ERC a la Bisbal, Lluís Sais, va manifestar ahir que veu assumible la majoria de condicions que posa la CUP per tirar endavant un acord de govern ja que hi ha "moltes coincidències" programàtiques. En tot cas, no tanca la porta a ningú, ni als socialistes. Si Esquerra i la CUP pacten, els faltaria un regidor per tenir la majoria absoluta, que podria ser Maite Bravo d'ICV-EUiA.

Calonge

David Llensa (CCSA) va confirmar ahir que negocia amb CiU entrar al govern amb PSC i PP.