Carles Motas (Tots per Sant Feliu) i Lluís Puig (ERC) esdevindran aquest dissabte alcaldes de Sant Feliu de Guíxols i Palamós, respectivament. Tots per Sant Feliu va tancar ahir a la tarda l'acord de govern amb Esquerra Republicana de Catalunya i el PSC, de manera que comptarà amb una àmplia majoria absoluta de 12 regidors dels 21 que té l'Ajuntament. D'aquesta manera, la llista més votada, la Convergència i Unió de l'actual alcalde Joan Alfons Albó, passarà a l'oposició. A les eleccions del 24 de maig, CiU i TSF van empatar a sis regidors, amb una diferència de 141 vots.

La federació nacionalista havia apostat per un pacte amb Esquerra (tres regidors) i MES (un regidor), que si bé estaria en minoria, mantindria el discurs del procés sobiranista de Catalunya. No obstant això, les negociacions han anat cap a l'altre costat i, de fet, convergents i republicans no van aprofundir gaire en les converses que van mantenir.

Quant al nou govern, Motas tornarà a l'alcaldia ganxona després que ja hi estigués el darrer any del mandat del 2007 al 2011, quan va presentar una moció de censura a Pere Albó (aleshores del PSC) amb CiU i el grup independent d'Amics. Les tres forces del nou govern explicaran el pacte demà.

Lluís Puig i CiU a Palamós

L'aposta del futur alcalde de Palamós, el republicà Lluís Puig, és governar en minoria amb CiU i arribar a pactes puntuals al llarg del mandat. Els sis regidors d'ERC i els dos de Convergència i Unió formaran un govern de vuit membres, de manera que en falta un per assolir la majoria absoluta. L'acord es va tancar dimarts al vespre i estableix com a prioritats de l'acció de govern la dinamització econòmica del municipi i la creació de llocs de treball, el pla d'inversions plurianual i el de manteniment continuat del poble; l'atenció de la ciutadania i l'eficiència administrativa; la transparència en la gestió i l'eficàcia en la comunicació. Els dos primers classificats a les municipals, ERC i PSC, van empatar a sis regidors amb una diferència de 23 vots a favor dels republicans.

En el ple d'investidura d'aquest dissabte, Puig no comptarà amb el suport de la CUP. El seu regidor, Joan Bohigas, va manifestar ahir que haurien votat el republicà per ser la llista més votada i si no tancava cap pacte amb CiU o el PSC. En haver arribat a un acord amb els convergents, Bohigas no votarà Puig però tampoc a cap altre candidat. Bohigas va afegir que es quedarà a l'oposició.

Dani Reixach, de Junts per Palamós i Sant Joan i exregidor d'ERC, va comentar que el partit ha de decidir què fa a la investidura, però va concretar que Esquerra no ha mostrat interès per acordar res amb ell: "No he vist predisposició d'ERC per entrar al govern. No he parlat en cap moment amb en Lluís Puig", en el sentit que els contactes que va tenir amb els republicans van ser a través d'un altre membre de la llista. Puig i Reixach van coincidir a principis d'aquest mandat com a regidors d'ERC, però el futur alcalde va plegar, entre d'alters motius, per desavinences amb el company de grup municipal.

La proclamació com alcalde de Puig posarà fi als 12 anys de govern socialista liderat per Teresa Ferrés, que havia guanyat amb solvència el 2007 i 2011 amb vuit regidors. Ferrés no va fer manifestacions ahir perquè estava pendent d'una assemblea que tenia a la nit.

El batlle de Torroella s'explica

Jordi Cordon, que aquest dissabte deixarà de ser alcalde per passar el testimoni al seu soci de govern Jordi Colomí (UPM), va argumentar ahir la cessió dels quatre anys d'alcaldia a la tercera llista més votada (CiU, liderada per Cordon, va ser la candidatura que va obtenir més vots). En un comunicat que va difondre per les xarxes socials, va justificar l'entrega del càrrec d'alcalde perquè "hem prioritzat l'oportunitat que representa per al municipi el fet de disposar d'un govern estable, que integri també la nova realitat de l'entitat municipal descentralitzada" de l'Estartit. Cordon afirmava que "hem valorat que el millor acord per garantir els principals objectius de CiU és el de formar govern amb UPM i LEST" i va afegir que CiU va defensar "la legitimitat que l'alcalde fos el cap de la llista més votat", però per a UPM tenir l'alcaldia quatre anys era irrenunciable.

Des d'ERC-Junts, segona força més votada i amb els mateixos quatre regidors que CiU, es va criticar l'acord de govern i es va afirmar que UPM no ha estat interessat en els programes, "sinó que s'ha limitat a demanar l'alcaldia pels quatre anys, primant els interessos personals". La coalició creu que Cordon comet una "indignitat" per cedir l'alcaldia a la tercera llista "obeint a interessos que no s'han presentat a les eleccions".