L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha imposat una sanció a l’exgerent de la corporació d’un any i un mes de suspensió de sou i feina perquè el considera autor d’una falta molt greu d’assetjament laboral contra personal municipal. Entre els episodis d’assetjament que l’Ajuntament determina hi ha el del conegut Informe Brubaker, un document extens que Baulida va redactar l’estiu de 2011 (aleshores ja no era gerent, sinó assessor econòmic) en què denunciava presumptes irregularitats comeses per personal municipal: el cap de la Policia Local, Vicenç Montero; l’aleshores sergent Ferran Monroy; el cap de la brigada Lluís Pagès; i Maria Batlle. Els tres últims, a més, eren representats del comitè d’empresa i de la junta de personal.

Baulida va manifestar ahir que la resolució de l’expedient disciplinari que se li va obrir és «injusta» i que ja ha interposat un recurs contenciós administratiu perquè sigui anul·lada. Baulida ocupa a Torroella una plaça de tècnic d’administració general a l’àrea econòmica de l’Ajuntament, on acudeix un dia a la setmana.

El treballador expedientat també es queixa que l’anterior govern va actuar amb molta celeritat en resoldre i notificar-li la sanció. En aquest sentit, va comentar que «tenien pressa per resoldre-ho abans de les eleccions» ja que la proposta de resolució de l’instructor va ser la setmana de les eleccions municipals i que el decret amb el qual se’l sanciona és del 29 de maig.

El cas va irrompre al públic quan aquest diari va publicar el setembre de 2011 l’Informe Brubaker on Baulida llançava greus acusacions contra els quatre treballadors citats. Per exemple, a Montero l’acusava de coaccions i falsedat documental; a Monroy, d’entrar al cos sense tenir el graduat escolar; o que Batlle insultava companys. També hi apareixia la ja exregidora Cati Matas per un presumpte tracte de favor cap a Batlle. Acusacions que els implicats van negar, i que van respondre amb denúncies d’assetjaments i pressions de Baulida a tècnics municipals.

El govern va decidir agafar les denúncies creuades i les va portar a la Fiscalia perquè decidís. Finalment, el Jutjat d’Instrucció de la Bisbal d’Empordà va arxivar-ho tot. Tancat el procés judicial, l’Ajuntament va obrir un expedient disciplinari a Baulida on també es recullen correus electrònics de Baulida dirigits a la dona de Montero on s’insistia en l’acusació que l’enganyava. També acusacions de prevaricació de Matas a les xarxes socials, a més de les fetes als quatre treballadors citats (tots sis van querellar-se contra l’exgerent per presumpte acusació falsa, simulació de delictes, amenaces, injúries, entre d’altres). A l’expedient disciplinari també hi constaven correus electrònics de l’exgerent demanant que es prenguessin mesures contundents contra els cinc treballadors municipals o que, per exemple, s’expulsés a Monroy de l’Ajuntament.

Uns fets que l’instructor del cas va determinar que constituien una falta molt greu d’assetjament laboral contra els cinc treballadors municipals i pel qual va determinar aquest any i un mes de suspensió de sou i feina.

Doble vara de medir

No comparteix la decisió Baulida, que la considera «injusta», i contra la qual ha interposat un contenciós administratiu. Entre d’altres elements, denuncia que l’expedient té defectes de formes. També considera que hi ha hagut una doble vara de medir en aquest cas: «El jutjat va dir que no hi havia res per part d’uns ni dels altres, però l’expedient disciplinari només me’l van obrir a mi». Sergi Baulida va afegir que en el procés de l’expedient disciplinari l’instructor no va actuar com a tal -el va determinar la Generalitat, segons fonts municipals-, i qui va agafar les regnes del seu desenvolupament fou el secretari, que també ho és de l’Ajuntament. Una situació que no veu correcta Baulida ja que entén que el secretari de l’expedient hauria de ser una persona de fora de l’Ajuntament, com en el cas de l’instructor.

Si el contenciós administratiu anul·la la sanció i dóna la raó a Baulida, aquest demanarà a l’alcalde Jordi Cordon i a l’exregidor de Recursos Humans Genís Dalmau que assumeixin responsabilitats polítiques. Si el recurs li és favorable, també creu que n’haurien d’assumir els tècnics de l’instrucció de l’expedient, és a dir, l’instructor i el secretari.