Cap solució per a la platja dels Griells

El mar s'endú la sorra que durant una setmana el Servei de Costes ha estat posant en aquest sector de l'Estartit

22.06.2015 | 07:09
Cap solució per a la platja dels Griells

El Servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient va cloure divendres els treballs per reposar sorra a la urbanització dels Griells, a l'Estartit, per intentar que aquest estiu recuperi la platja. No obstant això, l'onatge que hi ha hagut durant la darrera setmana fa evident que no és cap solució perquè tal com es posava la sorra, el mar se l'enduia. Ja es va fer evident el passat cap de setmana, i ho ha tornat a ser aquesta. Les imatges d'aquesta informació corresponen al passat dijous, en què es pot veure que el que s'havia guanyat de platja ja estava perdut unes hores després.

L'alcalde Jordi Cordon ha explicat que Costes ja va allargar fins al divendres les tasques de transport de sorra de la platja Gran als Griells després que el temporal del dissabte anterior s'hagués endut tota la sorra portada fa una setmana. Cordon apunta que durant aquest estiu hi haurà una mica de platja, però que quan arribi un altre temporal de llevant, el mar la tornarà a engolir. El batlle afirma que l'actuació de Costes en aquesta platja "és una guardiola foradada" perquè cada any es repeteix la mateixa situació. Precisament, la recuperació de la platja als Griells s'havia demorat fins a mitjans de juny perquè hi ha menys probabilitats que es produeixi un temporal que s'endugui la sorra. Aquest any, però, s'ha produït.

El president de l'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit i darrer regidor de Platges, Genís Dalmau, ha assenyalat que la sorra dipositada als Griells no ha quedat estabilitzada, de manera que l'onatge se l'ha endut. Dalmau ha concretat que ha estat a conseqüència d'episodis de temporal de llevant i de tramuntana els que han provocat "que la recuperació de la platja no hagi estat la desitjada". Davant d'aquest fet, considera que l'Ajuntament ha de seguir reivindicant una solució definitiva. I ha afegit que dins de les negociacions amb Ports de la Generalitat per al desenvolupament del Pla especial del port de l'Estartit es va acordar que l'organisme català encarregaria un projecte que determini quina és la solució definitiva perquè la platja dels Griells pugui existir.

Precisament, el primer pas que s'ha de fer és elaborar un estudi per saber quina és la dinàmica del litoral de l'Estartit, és a dir, saber a on va a parar la sorra que desapareix del davant de la urbanització. Això ha de determinar quina és la millor mesura per evitar que se'n vagi.

Ho diu el geòleg i responsable tècnic del Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya, Roger Gibert, que a més és propietari d'un apartament als Griells. Coneixedor del sector, Gibert lamenta que Costes gasti diners cada any per una solució que desapareix al cap de pocs mesos (aquest any, en dies), en comptes d'invertir-los en un estudi que determini on va a parar la sorra i com evitar que es produeixi aquesta fuga. Recorda que la platja dels Griells va començar a desaparèixer l'any 2009 i que, des d'aleshores, les aportacions de sorra han resultat inútils, temporals.
La seva desaparició no té conseqüències únicament en l'àmbit turístic, dels banyistes, sinó que també en té d'estructurals en el passeig: que no hi hagi platja fa que l'onatge colpegi directament l'escullera del passeig, cosa que ja hi ha provocat danys (fins i tot n'ha enfonsat part de la infraestructura) i ha obligat a mantenir-lo tancat diversos mesos fins que s'hi ha fet la reparació corresponent. En aquest sentit, apunta el temor de propietaris dels edificis que hi ha al darrere en el cas que hi hagués un col·lapse de l'escullera.

S'ha vist aquesta setmana que la solució provisional dels darrers anys no té eficàcia i ni tan sols té caràcter temporal, ja que tan bon punt s'hi ha bolcat la sorra, han passat hores abans no desaparegués. Ara, doncs, queda buscar la definitiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

L'estat en què va quedar el cotxe de l'accidentat.
Un jove queda ferit lleu en bolcar amb el seu cotxe a Bellcaire d'Empordà

Un jove queda ferit lleu en bolcar amb el seu cotxe a Bellcaire d'Empordà

El vehicle de l'accidentat va sortir de la via a l'altura del quilòmetre 4,5 després de fer...

L´EMD de l´Estartit exposa les 35 fotografies del XII Concurs Àlex Lorente

L´EMD de l´Estartit exposa les 35 fotografies del XII Concurs Àlex Lorente

La imatge que ha aconseguit el primer premi és de Joan Pau Cassez per la qual percebrà 400 euros

El grup de CiU de Palafrugell acorda la sortida del regidor d´Unió

El grup de CiU de Palafrugell acorda la sortida del regidor d´Unió

La sortida dels quatre regidors del PDeCAT de l'equip de govern liderat pel socialista Juli...

El Gremi d´Hostaleria reconeix els Mossos i Josep Maria de Vehí

També rebran una distinció el Club Nàutic Estartit, i la Policia Local de Platja d'Aro, entre...

Un jove queda ferit lleu al bolcar amb el seu cotxe a Bellcaire d´Empordà

Un jove queda ferit lleu al bolcar amb el seu cotxe a Bellcaire d´Empordà

El vehicle de l´accidentat ha sortit de la via a l´alçada del quilòmetre 4,5 després de fer...

L´alcalde de Calonge insta als edils del PSC i PP al govern que rebutgin el 155

L´alcalde de Calonge insta als edils del PSC i PP al govern que rebutgin el 155

Jordi Soler els insta posicionar-se en contra de la mesura i condiciona la continuïtat del pacte a...

Enllaços recomanats: Premis cinema