Platges plenes, un ambient càlid, la mar en calma i una plaça de Port Bo plena a vessar van convertir ahir la tradicional cantada d´havaneres de Calella de Palafrugell en un nou èxit que se supera any rere any. La d´ahir va ser la 49a edició, a només una de celebrar el 50 aniversari de l´esdeveniment més conegut de Palafrugell i que cada vegada guanya més adeptes disposats a passar una vetllada amb bona companyia i amb el so de les havaneres convertint l´experiència en tota una declaració d´amor a aquestes i a la cultura popular.

Dalt de l´escenari, a la plaça de Port Bo de Calella, hi van passar quatre grups, tres dels quals, de Palafrugell: L´Arjau -que va presentar nou disc-, Neus Mar i, com no podia ser d´una altra manera, el grup Port-Bo, fill de Calella i impulsor de la Cantada de la qual n´és, alhora, el seu cap de cartell. Tambe va actuar el grup L´Espingari de Montcada i Reixac.

Amb el públic preparat, l'esdeveniment es va iniciar a dos quarts d´onze de la nit. Al llarg de la vesprada, els quatre grups participants van anar interpretant el seu repertori compost per cinc cançons d´havaneres cadascun. Com és habitual, la vetllada va finalitzar amb la interpretació conjunta de La bella Lola i El meu avi que el públic va identificar ràpidament i es va sumar a la seva interpretació.

La Cantada de Calella de Palafrugell és possiblement un dels esdeveniments més coneguts de Palafrugell. Aquest acte, que té els seus orígens l´any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle, va tenir ja des de l´inici un gran èxit i això va obligar els organitzadors a repetir l´acte a la platja d´en Calau (Calella). A partir de l´any 1969, l´Associació d´Amics de Calella, organitzadora de la Cantada en aquell moment, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on se celebra actualment.

Com és ja tradicional, un cop finalitzada la cantada d´havaneres, els grups van oferir uns concerts de proximitat a les tavernes de Calella de Palafrugell, per fer viure l´autèntic cant de taverna.

Abans, durant la tarda i també a la nit, al passeig del Canadell i al carrer de Francesc Estrabau hi va haver un mercat d´artesans. A més, i com en edicions anteriors, la Cantada es va poder seguir en les pantalles gegants que es van instal·lar a diferents punts del municipi, enguany al Canadell, Port Pelegrí, a la platja de Llafranc i a la plaça Nova de Palafrugell.

En paral·lel, i per acabar d´arrodonir el cap de setmana, avui a dos quarts de nou del vespre, a la plaça del Port Bo, torna la iniciativa de «L´Hermós», que presenta l´espectacle Amars. Es tracta d´una proposta de música, teatre i dansa basat en el llibre Llegendes de mar de la Costa Brava de Miquel Martín. Els intèrprets són Gemma Carreras (veu solista), Pol Oñate (pianista i compositor), Toni Sellas (actor), Ester Bou (ballarina). Després del nou èxit viscut ahir, l´organització ja pensa en l´edició especial de l´any que ve. Per això, per als 50 anys es crearà una comissió presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per potenciar l´havanera i la cultura popular com a motor econòmic amb la participació activa del territori.