L'equip de govern de Palafrugell (PSC, CiU i Entesa) preveu aprovar en el ple extraordinari que se celebrarà avui l'adjudicació a l'empresa Urbaser del nou contracte mixt de gestió de recollida de residus, serveis d'administració de la deixalleria i neteja viària, platges i mercats. Es tracta del contracte més important de l'Ajuntament que, des de l'any 2013, ha viscut nombrosos entrebancs, bàsicament pels recursos de l'actual empresa que gestiona les escombraries Fomento de Construcciones y Contratatas (FCC). De fet, el primer concurs es va haver de repetir i, en el segon, on l'empresa Urbaser ha tornat a guanyar, FCC?l'havia impugnat de nou, tot i que no van prosperar les al·legacions.

Palafrugell arrossega des de fa dos anys el contracte de gestió de les escombraries que ara també inclou la neteja de platges i mercats. La gestió dels residus del municipi estava en mans de l'empresa FCC -i de moment segueix fins que no s'aprovi l'adjudicació nova.L'any 2013 tocava fer un nou concurs i el consistori el va tirar endavat. L'empresa Urbaser va ser la guanyadora per gestionar les deixalles de Palafrugell per un preu total d'uns 3,5 milions d'euros l'any per un període de 10 anys (incloses dues possibles pròrrogues).

Tot i això, el primer concurs va quedar anul·lat després que l'Organisme Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya, depenent de la Generalitat, estimés un recurs contra el plec de clàusules. Això va ser a principis del 2013, cosa que va obligar a l'Ajuntament a redactar-ne un de nou.

El consistori així ho va fer, i Urbaser va tornar a guanyar mentre que FCC?va quedar en tercer lloc i va impugnar aquest segon plec de clàusules, però en aquest cas, l'Oarcc va desestimar la petició de l'empresa. L'Ajuntament va seguir el procés. Per fer-ho, s'ha hagut de mirar amb lupa totes les ofertes presentades per les empreses, ja que altres que van participar també van al·legar. Amb tot, finalment l'Ajuntament va acabar desestimant les al·legacions i i va cloure el concurs amb l'empresa Urbaser com a vencedora i, per tant, empresa adjudicatària.

Un altre possible recurs

El ple extraordinari d'avui aprovarà la nova adjudicació. Tot i això, segons va admetre l'alcalde, Juli Fernández, es molt possible que FCC presenti un nou recurs, ara al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Això no permetria que el contracte fos vigent, ja que per prudència jurídica s'hauria de suspendre la seva aplicació i es resoldria en una dos mesos. Si no hi ha recurs, entraria en vigor, però si FCC?ho fa i en el cas que no prosperi ??-com creu l'Ajuntament que passaria-, el contracte entraria en vigor després de l'estiu.