Cap sorpresa ahir en la Constitució del Consell Comarcal del Baix Empordà, que tot i això, no va quedar exempt de polèmica. Com ja era d'esperar arran del pacte de coalició firmat fa uns dies entre CiU i PSC-CP per governar durant la legislatura 2015-2019, va ser reelegit de nou com a president, el convergent Joan Català (CDC), exalcalde de Begur. Amb 17 vots a favor -obtenint així la majoria absoluta- Català es va imposar a les altres dues candidatures presentades: l'alcalde de Parlavà, Joaquim Sabrià (ERC), qui va obtenir 12 vots i el regidor de turisme i promoció econòmica de Santa Cristina d'Aro, Sebastián Mateo (PP), qui va rebre un sol vot. Dels vots efectuats pels 31 consellers -12 dones i 21 homes- tres van ser en blanc.

Justament va ser aquest pacte entre CiU i PSC-CP, que va permetre la reelecció de Català, la causa de la polèmica que es va viure ahir a la sala de plens de l'ens ubicada a La Bisbal d'Empordà. Després de jurar i prendre possessió del càrrec, Català va cedir la paraula als representants dels set grups polítics que formen el consell- Entesa pel Progrés de Catalunya, PP, ERC, CiU, PSC-CP, Cup i Tots per Sant Feliu- i va ser en el torn de Sabrià com a portaveu d'ERC quan es van desencadenar els primers retrets. «Ens ha sorprès aquest govern que han pactat perquè sabien que podien comptar amb nosaltres, que hauríem estat lleials i que no ens hauria importat renunciar a la presidència» va destacar Sabrià. «Ho respectem, però en una situació com la d'avui que tenim al president del país fent tots els possibles per poder crear una unió demanada pel poble, ens ha sorprès el fet que facin un tripartit: Convergència, PSC i Unió» afegia el conseller comarcal.

Els retrets però no van acabar aquí, i Sabrià va continuar recordant a Català que «Unió, no fa gaire, els va deixar penjats en el govern en moments d'especial dificultat». El portaveu d'ERC va acabar la seva intervenció amb un elogi cap a CiU amb regust amarg. «Una de les coses que m'agradava del discurs de Convergència era el de mantenir el màxim respecte a la llista més votada. Es veu que no havia llegit tota la lletra i això només és vàlid quan guanyen vostès» concloïa Sabrià.

Català no va tardar contestar, tot i que per les mofes dels integrants d'ERC no van ser respostes ni satisfactòries ni convincents. «Després de les eleccions municipals, al Baix Empordà la majoria de pactes van ser entre el PSC i CiU i crèiem que això era un criteri que s'havia de valorar» deia Català com a portaveu de Convergència mentre afegia que «les converses amb ERC per poder disposar possibles acords no van ser favorables». D'altra banda, després de destacar la bona sintonia amb els socialistes en la legislatura dels últims quatre anys (2011-2015), Català va voler remarcar que el govern del Consell no és tripartit perquè «la voluntat de Convergència i d'Unió és treballar conjuntament i no com a dos grups diferents».

Jura de càrrecs

Durant el jurament de càrrecs com a consellers, els 11 representants d'ERC i el de Tots per Sant Feliu, ho van fer per «imperatiu legal» així com també els dos membres de la CUP, qui a la vegada van rebutjar el pin acreditatiu com a acció reivindicativa a favor de destinar els recursos d'aquests tipus d'obsequis a accions socials.

En el pacte entre CiU i PSC es van establir ja tres vicepresidències, la primera de les quals serà per al socialista "scar Aparicio, la segona l'ocuparà l'alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila (UDC); i la tercera serà per a Jordi Soler (CDC), alcalde de Calonge.