L´exalcalde d´Albons, a judici per prevaricació

El jutjat creu que Julià Giró "va dictar una resolució en benefici propi" autoconcendint-se una llicència

17.07.2015 | 16:59
L´exalcalde d´Albons, a judici per prevaricació
L´exalcalde d´Albons, a judici per prevaricació

El Jutjat d'instrucció 2 de la Bisbal d'Empordà envia a judici per prevaricació l'exalcalde d'Albons, Julià Giró, per haver-se autoconcedit la llicència ambiental d'una granja d'ovelles i cabres que incomplia la normativa. El jutjat conclou que hi ha indicis per creure que l'any 2009, l'aleshores alcalde "va dictar una resolució en benefici propi" i infringint "principis essencials" del procediment administratiu. L'explotació de la qual l'alcalde era soci al 50%, té una capacitat per a més de 1.300 caps de bestiar però està massa a prop d'una casa de turisme rural. Segons recull la interlocutòria, a l'hora de tramitar-ne els permisos, "no es va fer constar enlloc" per poder aconseguir la llicència.

El jutjat ha dictat interlocutòria d'incoació de procediment abreujat i, tal com demanaven fiscalia i acusació particular, envia a judici l'exalcalde d'Albons per prevaricació. Per aquest delicte, Julià Giró s'enfronta a una pena d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic i per al dret de sufragi (que no pugui votar) d'entre 7 i 10 anys segons el Codi Penal vigent en la data dels fets.

Els fets que poden acabar amb l'exalcalde assegut a la banqueta dels acusats es remunten a principis del 2009. Aleshores, Giró portava deu anys a l'alcaldia (primer com a independent, després per CiU i, finalment, amb un grup avalat pel PSC). A més de ser alcalde, Julià Giró era soci de la societat ramadera Giró-Colomer S.C. Tenia el 50% de l'empresa i el seu germà l'altra meitat.

El gener d'aquell any -segons recull la interlocutòria- Giró va entrar a l'Ajuntament una sol·licitud per obtenir la llicència ambiental d'una granja de cria d'ovelles i cabres. L'explotació, situada a la masia coneguda com a 'Can Colomer', té capacitat per a 1.365 caps de bestiar entre reproductors i sementals.

A l'hora de tramitar la llicència de la granja, l'alcalde hauria "infringit els principis essencials del procediment administratiu". A la documentació, únicament hi va recollir que el nucli urbà més proper a 'Can Colomer' era el d'Albons, que es troba situat a uns 600 metres i no va obviar que l'explotació es troba annexa a un mas dedicat al turisme rural.

Segons recull la interlocutòria, això contravé el reglament per a l'exercici "d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses", perquè no es van respectar les distàncies mínimes. No només amb el nucli d'Albons -que hauria de ser de 2 quilòmetres- sinó també amb el mas de turisme rural. La cuina d'aquesta activitat turística gairebé dóna paret per paret amb el lloc on es dipositen els purins de les ovelles i les cabres.

A més, la jutgessa també subratlla que, durant tota la tramitació de la llicència, Giró no en va informar en cap moment els propietaris del mas de turisme rural. Això va suposar, entre d'altres, que no hi poguessin presentar al·legacions.

Llicència autconcedida

Aquesta omissió d'informació va fer que l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGA) del Departament de Territori i Sostenibilitat acabés emetent un informa favorable de llicència ambiental.

Posteriorment, el 30 de juliol del 2009, l'exalcalde es va autoconcedir la llicència per tirar endavant l'explotació d'ovelles i cabres. Segons recull la interlocutòria, Julià Giró va usar la seva condició d'alcalde per "dictar una resolució arbitrària en benefici propi". "Va dictar la resolució per la qual concedia la llicència ambiental, obviant de manera deliberada el tràmit d'informació veïnal, sabent de la seva injustícia i intervenint en la tramitació d'un procediment en el que, donada la seva posició interessada, s'havia d'abstenir", conclou la jutgessa, Maria Vila Casas.

L'origen del procediment és una querella criminal que va interposar una veïna d'Albons de la mà de l'advocat Benet Salellas. La interlocutòria no és ferma i es pot recórrer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

La foto de familia dels guardonats d'ahir
Marian Muro rep el Timó d´Or del Gremi d´Hostaleria

Marian Muro rep el Timó d´Or del Gremi d´Hostaleria

El Gremi d'Hostaleria de la Costa Brava Centre va celebrar ahir al vespre a Platja d'Aro la 36a...

Insten el Govern a ampliar la zona PEIN als sectors Rodors i Roca Blanca

La comissió de territori del Parlament de Catalunya ha aprovat instar el Govern...

La Bisbal aprova el projecte de la biblioteca per regularitzar-la

La Bisbal aprova el projecte de la biblioteca per regularitzar-la

Serà el jutge, però, el que determinarà si amb aquesta tramitació es compleix la sentència

Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

L'equip de govern vol posar fi al debat sobre aquesta instal·lació a la vila i enterrar la...

III Caminada contra el càncer de mama a Santa Cristina d´Aro

III Caminada contra el càncer de mama a Santa Cristina d´Aro

El punt d'igualtat de Santa Cristina d'Aro va organitzar aquest dissabte la III Caminada Solidària...

Platja d´Aro acull la primera desfilada canina de Galgos 112

Platja d´Aro acull la primera desfilada canina de Galgos 112

Platja d'Aro va acollir diumenge la primera desfilada canina, organitzada per l'entitat Galgos...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema