L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha enllestit els treballs de manteniment de les franges de 25 metres de protecció davant possibles incendis forestals a 13 urbanitzacions i a altres zones del municipi. La intervenció s'amplia de les 60,45 hectàrees dels anys anteriors fins a les 118,83 enguany, afegint-hi també les zones verdes municipals. La tasca, desenvolupada per l'empresa Arico Forest, d'abril a juny a les urbanitzacions sense continuïtat amb la trama urbana, es va executar abans d'iniciar-se el període de màxim risc d'incendi. La part de zones verdes municipals que han quedat pendents, s'executaran a la tardor, han informat fonts municipals. Amb un pressupost de 77.384 euros, els treballs tenen una subvenció de 20.610 euros del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

La intervenció s'ha executat a les nou urbanitzacions delimitades en el plànol aprovat pel consistori el febrer de 2004: Mas Ros, Mont d'Aro-Los Pinos, Xicu Moner, Les Suredes, Puig Romaní, Cim d'Aro, Mas Nou-Mas Semí, Can Manel, i Vilar d'Aro. Complementàriament, malgrat no estar-hi incloses, també es fa la mateixa intervenció en altres zones urbanes amb contacte directe amb massa forestal: Politur, Urbanització Dalmau, La Gramoia del Puig i Castell d'Aro. Aquest any 2015 s'han de sumar 58,38 hectàrees de zona verda municipal on es van iniciar els treballs abans de l'estiu i que es clouran a la tardor, quan minvi el risc d'incendi per fer aquestes feines.

Cada dos anys

En tots aquests espais s'hi obre o s'hi manté una franja de 25 metres, que envolta les urbanitzacions, tallant tot el sotabosc i els arbres per evitar la continuïtat vegetal tant horitzontal (entre capçades) com vertical (entre arbustos i arbres). D'acord amb els criteris marcats per la Generalitat, les restes vegetals més petites es trituren i la fusta amb un diàmetre superior a 10 centímetres s'apilona sobre el terreny perquè el propietari en pugui fer ús. Aquests treballs es van realitzar per primera vegada l'any 2007, i se n'ha fet manteniment cada dos (2009, 2011 i 2013), i ara s'actualitzen.

Aquesta acció forma part de l'ampli ventall d'accions preventives davant la possibilitat d'incendis forestals, endegades els últims anys, d'entre els quals destaquen l'Agrupació de Defensa Forestal Gavarres Marítimes, l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Castell-Platja d'Aro, o l'aprovació i aplicació de l'ordenança municipal de Neteja, tancament de terrenys i solars, i pavimentació de voreres.