L'alcalde d'Albons entre 1999 i 2011, Julià Giró, serà jutjat per un presumpte delicte de prevaricació comès el 2009 en concedir a una societat de la seva propietat (n'era soci al 50%) la llicència per obrir una granja de 1.365 caps de bestiar que incomplia la normativa de distàncies, tant respecte del nucli urbà com d'una finca annexa, la qual no constava enlloc de la documentació. El jutjat de primera instància i d'instrucció número 2 de la Bisbal d'Empordà ha dictat una interlocutòria d'incoació de procediment abreujat i, tal com demanaven fiscalia i acusació particular, envia a judici l'exalcalde, segons ha concretat el lletrat de la veïna denunciant, Benet Salellas. Per aquest delicte, Giró s'enfronta a una pena d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic i per al dret de sufragi d'entre 7 i 10 anys segons el Codi Penal vigent en la data dels fets, segons informava ACN. Giró desconeixia ahir aquesta interlocutòria i va declinar fer declaracions sobre el cas.

La resolució del jutjat no és ferma, de manera que l'exbatlle hi pot interposar un recurs de reforma en el termini de tres dies a comptar des de la notificació, o bé un recurs d'apel·lació en un plaç de cinc.

La instrucció del cas arrenca arran de la querella criminal que va presentar una veïna per un presumpte delicte de prevaricació comès per Giró. En aquest sentit, arran de les diligències practicades pel jutjat, aquest considera que "hi ha indicis" de fets punibles, els quals la interlocutòria detalla.

El jutjat d'instrucció exposa que la societat agrària Giró-Colomer SC va sol·licitar el 12 de gener de 2009 a l'Ajuntament d'Albons una llicència ambiental per a la instal·lació i obertura d'una granja de criança de bestiar, concretament, de 1.365 caps d'ovelles i cabres, al mas Can Colomer, al camí de la Creu. D'aquesta societat, Giró n'era representant legal i soci al 50% i, alhora, era el batlle d'Albons.

La documentació que acompanyava la sol·licitud informava que el nucli urbà més proper a la granja era el d'Albons, situat a 600 metres. Una distància, concreta el jutjat, que vulnera el reglament d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses, que estableix un mínim de 2.000 metres. Però a més, no hi figurava que annex a Can Colomer hi ha el Mas Can Nadal, dedicat al turisme rural.

Malgrat això, l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada va emetre un informe favorable a l'obertura de l'explotació, si bé a la documentació que va rebre tampoc hi constava l'existència de Can Nadal.

El 17 de juliol de 2009, Giró, actuant com a alcalde, va proposar la concessió de la llicència ambiental a Giró-Colomer SC per posar en marxa l'explotació ramadera sense comunicar-ho als veïns de Can Nadal afirma el jutjat. El 30 de juliol d'aquell any, Giró va dictar la concessió del permís. Aquí, el jutjat exposa: "L'acusat, el qual havia obviat expressament fer menció de l'existència de la referida finca veïna, i que tampoc havia notificat cap resolució als propietaris de la mateixa, obviant d'aquesta manera i deliberadament el tràmit d'informació veïnal, va dictar, sabent de la seva injustícia, i intervenint en la tramitació d'un procediment en el que donada la seva posició interessada havia d'abstenir-se, la resolució per la qual concedia la llicència ambiental" per a la granja.

Una actuació que tant el jutjat d'instrucció com l'acusació particular i la fiscalia considera de presumpte prevaricació i per la qual volen que Julià Giró sigui jutjat.