Els grups municipals d'ERC i de CiU de l'Ajuntament de Palafrugell van aprovar aquest dimarts la moció presentada pels republicans referent al procés sobiranista que, com a element més simbòlic, estableix que s'hissi l'estelada del balcó de la Casa de la Vila «per demostrar el nostre compromís». La moció va tenir l'abstenció de l'Entesa i el vot en contra del PSC -soci de govern de Convergència i Unió- i Ciutadans. L'alcalde, Juli Fernández (PSC), va manifestar que l'estelada no onejarà a l'Ajuntament perquè aniria contra la llei.

Els punts de l'acord de la moció són ratificar la continuïtat de l'Ajuntament de Palafrugell a l'Associació de Municipis per la Independència; posar-se a disposició del Govern català que surti de les eleccions del 27 de setembre «per exercir, si així el Parlament ho aprova, l'autodeterminació del nostre poble» i, «per demostrar el nostre compromís», col·locar l'estelada al balcó consistorial.

Fernández ja va deixar clar que «no faré res que vulneri la llei» i, en aquest sentit, ja disposava d'un informe de secretaria que afirma que hissar l'estelada no s'ajusta a la normativa. L'alcalde afegeix al seu argument el fet que el Reglament Orgànic Municipal estableix que no s'han d'acceptar mocions que sobrepassen l'àmbit competencial de l'Ajuntament, cosa que excloaria el tema de l'estelada. Així, malgrat l'acord de ple, sembla que serà un tema que quedarà pendent.

El batlle va mantenir la mateixa actitud respecte al pagament de la quota de l'AMI, cosa que precisament es va realitzar ahir després de tres anys. Fernández va esperar a tenir garanties que la figura d'alcalde no sortiria malparada si l'Ajuntament feia el pagament.