Detectat un focus de cargol poma a la zona arrossera del Baix Empordà. Es tracta d'una de les cent espècies invasores més perjudicials del món i aquest dijous n'han trobat deu postes a una parcel·la del municipi de Palau-sator. És el primer cop que la plaga arriba a les comarques gironines i, fins ara, només se n'havien detectat al delta de l'Ebre. Aquest mol·lusc procedent d'una extensa àrea de Sud-Amèrica causa estralls en cultius de zones humides, sobretot als arrossars. El Departament d'Agricultura ha informat en un comunicat que han engegat mesures immediates per eradicar el focus detectat i presentaran una denúncia a Mossos i a fiscalia perquè sospiten que la introducció pot ser intencionada.

Fins ara, el cargol poma sonava com una amenaça llunyana per als agricultors de les comarques gironines però que tocava de ben a prop als arrossars de delta de l'Ebre. Des d'avui, pot ser una nova preocupació per als cultius de la demarcació perquè s'ha detectat un primer focus de la plaga al Baix Empordà.

Aquest dijous, han detectat deu postes de cargol poma (Pomacea sp) en una parcel·la d'arròs ubicada al municipi de Palau-sator, que forma part de les hectàrees del Baix Empordà destinades a arrossars. És el primer cop que es detecta aquesta plaga a les comarques gironines, on es cultiven més de 900 hectàrees d'arròs. Fins al moment, a Europa només s'havia detectat presència d'aquest mol·lusc invasió al delta de l'Ebre.

El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic (d'aigua dolça) procedent d'una àrea extensa de Sud-Amèrica. Està considerada una de les cent espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu del món que ha arribat a colonitzar.

Segons informa del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) en un comunicat, per evitar que la plaga es propagui per la zona arrossera del Baix Empordà ha iniciat mesures immediates per eradicar el focus. També faran una prospecció exhaustiva de tota la zona arrossera per comprovar si hi ha més presència de cargol poma.

Agricultura sospita que l'arribada del cargol poma al Baix Empordà pot ser intencionada. D'acord amb les dades inicials recollides a la zona, consideren que el focus sembla pot ser degut a una actuació dolosa, ja que no existeix cap connexió que permeti associar aquesta detecció amb una contaminació natura. El DARP ja ha anunciat que té previst presentar una denúncia en el decurs d'aquest matí als Mossos i a la fiscalia especialitzada en Medi Ambient.

Aquest divendres, experts estan visitant la zona afectada per estudiar les mesures més adequades d'eradicació i per evitar que es propagui, d'acord amb el que estableix l'acord europeu relatiu a les mesures per evitar l'extensió de l'espècie dins la Unió Europea.

Entre aquestes mesures caldrà establir una zona demarcada considerada oficialment infestada i una zona perimetral tampó, on s'hauran de prendre mesures contundents d'eradicació, fer una prospecció intensiva i establir un protocol d'higiene per a tota la maquinària agrícola usada en les parcel·les d'arròs per evitar que contribueixi a propagar el cargol poma.

El director general d'Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, visitarà la zona el dilluns per tal de reunir-se amb el sector arrossaire i informar sobre la nova situació i les mesures urgents a implantar per a l'eradicació d'aquest organisme greument nociu per al cultiu de l'arròs. Es crearà una Comissió Tècnica de Seguiment amb representants de tot el sector, per consensuar les mesures més escaients a dur a terme a partir d'ara per eliminar el cargol poma de la zona.