Punt i final avui a l'espectacle del «Còctel Rambo» amb la celebració de la seva XXV?edició a la platja de Llafranc. I emocions enfrontades per part del protagonista de l'esdeveniment, el qual no és ben vist -l'acte- ni per l'Ajuntament de Palafrugell ni per la Generalitat. «Estic molt content perquè puc arribar a la 25a edició, però també estic trist de veritat pequè m'hauria agradat que la decisió de plegar fos meva, i que no em fessin plegar», lamentava ahir Carles Bisbe, a penes 24 hores abans d'iniciar la seva transformació en el Rambo de Llafranc. Recordava que té 55 anys, de manera que podia ser que hagués plegat per decisió seva en un any, dos o tres. L'espectacle començarà a dos quarts de set del vespre a la platja de Llafranc amb l'arribada més esclatant que li quedava del guerrer que encarnava Silvester Stallone: en helicòpter, del qual saltarà al mar. La representació també comptarà amb la participació de la que va ser la primera sirena del Rambo de Llafranc: la Dúnia, que hi va debutar de ben jove i a la qual, amb la seva presència, Bisbe vol agrair la col·laboració i suport que sempre li ha donat.

Fins al vespre, Bisbe ha organitzat activats per a la mainada amb un curs de samba o pesca de síndries i melons. Després, ja a la mitjanit, començarà l'actuació final amb la baixada amb carrosses de la Colla Garnatxa de Palafrugell, la presència de les cheerleaders de les Festes de Primavera i l'elaboració del famós còctel, format per cointreau, licor de préssec, ?conyac, suc de taronja, suc de pinya, angostura i cava brut.

Carles Bisbe va afegir que viu les hores prèvies a l'actuació «amb els nervis de sempre perquè tot surti bé, però n'estic convençut perquè al darrere hi a molta gent que treballa molt bé». A diferència d'anys anteriors, hi haurà alguna tarima més ja que, per exemple, Televisió Costa Brava retransmetrà l'espectacle i perquè n'hi ha una altra amb caràcter VIP, a 100 euros per persona, i que comptarà amb beguda i menjar, a més d'estar a tocar de l'escenari on Rambo elaborarà el còctel. L'organitzador de l'espectacle desconeixia quin cost té el d'avui, però el de fa dos anys li va sortir per uns 15.000 euros, va concretar.

Carles Bisbe segueix la recepta de la tisana que feia el seu oncle, El Gitano de la Costa Brava, a l'Hotel Llafranch. Un establiment que segueix amb el seu caràcter familiar ja que a més d'en Rambo, el porten el seu germà Josep Maria i les seves cosines Rosa Maria i?Carmen. A més, el fill de Carles Bisbe és el cuiner del restaurant.

Bisbe, que va precisa que a l'hotel «faig el que faci falta», recordarà amb nostalgia l'actuació d'avui perquè es conscient que el «Còctel Rambo» «mor» amb aquesta edició número 25 i que ningú la seguirà. La gent i els seus coneguts també en són conscients:?«Cada any, dies abans de l'espectacle, la gent em preguntava què faria, però aquest any, el 99% expressa que ja s'acaba». En aquest punt, li va sortir la seva reivindicació i va apuntar que «ahir -per dijous- al vespre, vaig passejar per Llafranc i Calella i hi havia gent fent botellón a la platja; no és una cosa que porti el Còctel Rambo». Bisbe feia referència a un dels motius que van portar la Generalitat a denegar-li el permís per fer l'edició de l'any passat -que hauria estat la 25a- i a l'Ajuntament a dir que el format d'aquesta festa no era adequat. També li van retreure que no hi havia prou mesures de seguretat per un esdeveniment que el 2013 va comptar amb 7.000 assistents, calcula Bisbe.

Holandesos i carrosses

Una multitud si es té en compte que va començar de forma improvisada una nit de l'estiu de 1989, quan va fer un petit espectacle a la terrassa per preparar una tisana a uns clients holandesos que s'havien quedat sense lloc a l'interior. L'any següent, Carles Bisbe ja ho va lligar amb la saga de les pel·lícules protagonitzades per Rambo. Una elecció que estava lligada a l'any 1986, quan va participar en una carrossa de les Festes de Primavera de Palafrugell, el motiu de la qual era John Rambo, i que va obtenir el primer premi del concurs.

Per la història, doncs, quedarà l'arribada en helicòpter, com les 24 anteriors que va protagonitzar, ja fos arribant en barca, en carrossa o des d'una tirolina de l'hotel fins a la platja i el nombrós públic que va congregar any rere any.