Apliquen el tractament biològic a l´arrossar de Palau-sator afectat pel cargol poma

Els treballs s'han fet mitjançant un helicòpter per evitar l'entrada de maquinària que pogués propagar la plaga

27.08.2015 | 13:15
Apliquen el tractament biològic a l´arrossar de Palau-sator afectat pel cargol poma
Apliquen el tractament biològic a l´arrossar de Palau-sator afectat pel cargol poma

Ahir dimecres a la tarda es va realitzar el tractament biològic amb saponines a l'arrossar de 2,9 hectàrees de Palau-sator, al Baix Empordà, afectat per la plaga del cargol poma. La saponina és un plaguicida que s'utilitza a les Terres de l'Ebre on des de fa temps combaten aquesta plaga i pot arribar a eliminar el 90% dels exemplars adults. El tractament s'ha fet mitjançant un helicòpter per evitar l'entrada de maquinària a l'arrossar que posteriorment pogués propagar la plaga. A banda d'aquest tractament, està previst assecar l'arrossar, cremar les restes seques del conreu i llaurar diverses vegades el camp. Fins ara s'han detectat 4 cargols adults i 28 postes.

El tractament amb saponina és una més de les mesures immediates i contundents de prevenció i eradicació del cargol poma. Des del moment en que es va detectar la plaga a l'arrossar de Palau-sator, el passat 12 d'agost, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura i l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals estan fent prospeccions intensives, no sols de la parcel·la afectada (2 vegades a la setmana), sinó de parcel·les veïnes, canals i desguassos. Fins ara s'han detectat 4 cargols adults i 28 postes.

Un cop aplicat el tractament, el pròxim pas serà fer-ne un altre amb cianamida càlcica, un adob que té un bon efecte contra el cargol. Més tard, es deixarà assecar naturalment la parcel·la i el cultiu, que no es recol·lectarà, es cremarà.

Les accions que s'estan prenent estan d'acord amb el que estableix la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la Unió Europea (UE) i la propagació al seu interior del cargol poma. Entre aquestes mesures està l'establiment d'una zona demarcada, que consisteix en una zona oficialment infestada i una zona tampó, on cal prendre mesures contundents d'eradicació.

D'altra banda, els Agents Rurals de Girona faran controls i vigilaran tots els vehicles que es mouen per la zona per evitar que puguin llançar-se nous exemplars de cargol poma als arrossars. Des del Departament recorden que ja van presentar una denúncia davant la sospita que algú, intencionadament, hagués deixat anar exemplars d'aquesta espècie invasora tant perjudicial a la zona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Enllaços recomanats: Premis cinema