Unes 2.500 finques cadastrals del municipi de Sant Feliu de Guíxols han estat revaloritzades cadastralment arran de la regularització que el Govern central va dictar el març de 2014. El regidor d'Hisenda, Josep Melcior Muñoz (PSC), ha explicat que aquesta revalorització afecta aquelles finques on s'ha detectat que van executar obres i no les van donar d'alta. Muñoz ha precisat que de les diferents fitxes que ha consultat, l'interval d'increment en l'IBI va dels 10 euros als 6.000 (en un cas). Durant aquest estiu i fins el mes de novembre l'Ajuntament passarà els rebuts d'aquest increment per l'any 2012 i, en els següents anys, se'ls aplicarà la del 2013 i 2014 i, òbviament, s'actualitzarà en el rebut e l'exercici.

Des de l'oposició, Pere Albó (MES), ha criticat que durant el mes d'agost l'alcalde Carles Motas (TSF) ha signat mig miler de decrets amb aquests rebuts complementaris de l'IBI corresponent a les quotes del 2012. Segons els càlculs de MES, aquests rebuts sumen 111.760,46 euros.

Pere Albó critica l'equip de govern (TSF, ERC?i PSC) en aquesta actuació perquè considera que ha actuat «d'amagatotis», per la qual cosa demana que «s'informi am caràcter general i amb transparència als afectats». El regidor de MES ha afegit que «l'Ajuntament hauria de posar tots els mitjans al seu abast per tal d'ajudar als afectats».

Muñoz ha concretat que aquesta regularització del cadastre ve donada per l'Estat i que també afecta a d'altres municipis gironins com Arbúcies, la Jonquera o Begur. El regidor d'Hisenda ha precisat que a Sant Feliu són unes 2.500 finques cadastrals les que veuen incrementada el seu valor arran d'obres que no van ser comunicades per ser donades d'alta al cadastre. L'edil socialista ha comentat que, donat que això es va fer el 2014, els ajuntaments ja n'eren coneixedors i que, de fet, el pressupost del 2015 que va elaborar l'anterior govern ganxó -i que va ser tombat per l'actual- ja s'hi previen els ingressos que suposaria el cobrament de les quotes complementàries referents a l'increment del valor cadastral de les citades finques, i que enguany correspon cobrar per l'exercici 2012.

Així doncs, els propietaris de les 2.000 finques cadastrals que resten rebran el rebut en les pròximes setmanes, fins el mes de novembre. Quant a possibles ajudes, Muñoz ha exposat que és un element que es pot valorar i ha afegit que les quotes complementàries de l'IBI dels anys 2013 i 2014 es giraran en els pròxims exercicis. També ha demanat que «no fem demagògia amb aquest tema perquè no és l'Ajuntament qui l'impulsa, sinó que ve dictat des del Govern central».

Pere Albó també ha lamentat que el govern congeli les ajudes a l'IBI en els 50.000 euros que hi havia l'exercici anterior, quant per aquest l'anterior govern va pressupostar-hi 70.000 euros. Muñoz ha comentat que, en quedar desestimat el pressupost del 2015 per l'actual govern, es prorroga el del 2014, on hi havia 50.000 euros per ajudes a pagar l'IBI. En tot cas, el regidor d'Hisenda afirma que buscaran «la fórmula» per cobrir els 20.000 euros restants.