La Mancomunitat de municipis de Palamós, Calonge i Vall-llobrega va posar en marxa el febrer de l'any passat la piscina mancomunada, que inclou també pistes de pàdel, sala de musculació i saunes, entre d'altres. La instal·lació, ha precisat el president de la Mancomunitat, Joan Caner, funciona bé i l'organisme mancomunat n'està fent un seguiment per poder garantir que l'adjudicatari doni un bon servei. Des de la seva creació, la Mancomunitat ha transitat aquests anys sense cap contratemps, com una bassa d'oli. La CUP de Palamós, però, ha trencat aquesta tranquil·litat per denunciar el que considera una «exagerada despesa de personal» de la Mancomunitat.

El grup municipal de la CUP, a l'oposició a l'Ajuntament, ha detectat que la duració de les últimes cinc assemblees del passat mandat -celebrades en menys d'un any i mig- va ser d'una mitjana de 12 minuts, per les quals els assistents en cadascuna d'aquestes-en formen part 11 regidors dels tres ajuntaments- van percebre 503,88 euros com a dieta (la mateixa indemnització que pels plens de Palamós d'aquest mandat). La CUP, però, té un cas més destacat: el 28 de març de 2014, es va celebrar un assemblea general de deu minuts i una comissió de comptes de deu minuts més: atès que l'assistència a aquest darrer òrgan es pagava amb 387,60 euros, els regidors que van prendre part a les dues van percebre 891,48 euros per vint minuts de reunió.

Els assistents a les dues reunions van ser: per Palamós, l'aleshores alcaldessa i presidenta de la Mancomunitat, Teresa Ferrés (PSC), Joan Gea (PSC), Joan Curto (PSC) i Èrik Solés (ICV); per Calonge, el batlle, Jordi Soler (CiU), i Albert Ros (CiU); i per Vall-llobrega, Rufino Guirado (aleshores representant d'ICV, ara ho és de CiU). Arran de les municipals del 2011, els representants dels tres ajuntaments eren: per Palamós, Ferrés, Gea, Josep Palet (PSC, al qual Curto va prendre el relleu), Solés i Kelo Martí (CiU); per Calonge, Soler, Albert Ros, Joan Caner (CiU) i Dolors Mañas (ERC); i per Vall-llobrega, Guirado i Vicenç Cebrià (ERC). Com ahir va precisar Guirado, tothom va votar a favor de les remuneracions. Durant el passat mandat, la junta de govern es reunia cada trimestre, mentre que la periodicitat de l'Assemblea General era semestral, si bé el darrer any i mig n'hi va haver cinc, segons la CUP.

Per aquest mandat, els òrgans col·legiats de la Mancomunitat han rebaixat la retribució per assistència a 478,69 euros l'assemblea general i a 368,22 euros la junta de govern i la comissió de comptes. Els 11 membres són: per Palamós, l'alcalde Lluís Puig (ERC), Maria Puig (ERC), Jordi Pallí (CiU), Joan Gea (PSC) i Xavier Lloveras (ERC); per Calonge, l'alcalde Jordi Soler (CiU), Joan Caner (ex d'Unió), Albert Ros (ex d'Unió) i Mercè Orduña (PSC); i per Vall-llobrega, Rufino Guirado (CiU) i "scar Izquierdo (CiU). Caner és el nou president de la Mancomunitat en substitució de Ferrés.

Secretari i interventor

Les altres retribucions que sorprenen la CUP de Palamós són les que perceben el secretari i l'interventor de la Mancomunitat, dos tècnics que ocupen els mateixos càrrecs a l'Ajuntament de Palamós i de Calonge, respectivament La CUP informa que a més dels seus sous a cada corporació, els dos ingressen ara 1.330 euros al mes per exercir la seva tasca a la Mancomunitat. Van començar cobrant 725 euros al mes, si bé l'1 de gener de 2010 van passar a cobrar la «insultant xifra» -segons afirma la CUP- de 1.400 euros mensuals «en el moment de plena crisi econòmica i davant les fortes retallades».

D'acord amb la informació que té el portal municipal municat.gencat.cat, depenent de la Generalitat de Catalunya, el pressupost de despesa de personal de la Mancomunitat per a aquest 2015 és de 61.000 euros, la mateixa que el 2013 i 2014; el 2011 i 2012, la despesa de personal fou de 65.600 euros; mentre que el 2010, fou de 39.000. Unes quantitats a partir del 2011 que per la CUP?són excessives, motiu pel qual ha presentat una moció pel ple d'octubre a l'Ajuntament de Palamós perquè s'elimini tota la despesa als representants polítics de la Mancomunitat. La CUP, amb referència a les cinc representants palamosins, considera que «no han de percebre més d'una retribució per la seva funció com a representants de la ciutadania», és a dir, la que reben de l'Ajuntament. Una renúncia que també vol fer extensiva als representats de Calonge i Vall-llobrega.

Quant al secretari i interventor de la Mancomunitat, la CUP Sant Joan-Palamós creu que «no han de rebre un sobresou mensual -cobren dels respectius ajuntaments el seu salari com a empleats municipals-?per la feina realitzada a la Mancomunitat i que gairebé duplica el sou mínim interprofessional».

Finalment, la CUP se sorprèn que, malgrat publicar-se les indemnitzacions al BOP, «ningú abans hagi posat en coneixement de la ciutadania aquestes desorbitades percepcions econòmiques extres que perceben uns pocs polítics i funcionaris».

Quatre punts d'ordre del dia

En el butlletí del partit, la CUP recorda que polítics de tots els colors han percebut aquestes retribucions i que no s'ha «de caure en el parany» de dir que han de cobrar per aquesta tasca ja que el que fan «és cobrar per dues bandes, tant de l'Ajuntament d'on provenen com de la Mancomunitat, per realitzar reunions en horari laboral a les nou del matí». I afegeix que «també es podria pensar que han de cobrar perquè tenen un munt de feina extraordinària a fer per la Mancomunitat, però de mitjana de les assembles generals de l'últim mandat tenien quatre punts a l'ordre del dia incloent-hi els punts d'«aprovació de l'acta anterior» i de «precs i preguntes».

No comparteix aquesta visió Caner, que ahir va defensar que les dietes es cobren per reunions i responsabilitat i va retreure que la CUP les critiqui: «Ara no toca fer demagògia amb els sous». El regidor calongí va insistir que entre assemblea i assemblea hi ha molta feina i que són dues assembles a l'any. En els mateixos termes es va manifestar Ferrés: «La feina no es redueix a la sessió plenària». L'exalcaldessa també va defensar l'increment de sou del secretari i interventor a 1.400 euros pel major volum de feina per la tramitació de l'expedient de la Mancomunitat i la seva gestió.