Els treballs per recuperar i restaurar les dunes litorals de la Pletera de l'Estartit han començat aquesta setmana. Les dunes litorals són un sistema d'altíssim valor ecològic que es troba desestructurat i malmès, i sense cobertura vegetal en molts punts. Aquesta actuació, que executa el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, es troba inclosa dins del projecte Life Pletera.

S'actuarà en una franja d'aproximadament un quilòmetre de longitud, amb una amplada variable d'entre 15 i 25 metres. Al llarg d'aquest tram es col·locaran una vintena de tanques d'interferència eòlica, unes estructures de canya que retindran la sorra i permetran formar noves dunes i reforçar les ja existents. Posteriorment, es pretén que siguin revegetades de forma natural i espontània per la vegetació pròpia d'aquests ecosistemes. Això és clau per garantir l'estabilització futura de les dunes i protegir el sistema de llacunes i maresma del rere-duna.

A l'estiu, a més, es preveu acordonar el perímetre i regular els accessos a les zones de bany per passos orientats per tal que les dunes restaurades no siguin trepitjades ni malmeses.

El sistema duna-platja de la Pletera presenta des de fa anys processos degeneratius importants que afecten l'estabilitat del conjunt. Aquesta degradació s'incrementa en episodis de temporal de mar intensos. L'objectiu principal de l'acció és frenar el procés erosiu mitjançant la recuperació i consolidació geomorfològica del sistema platja-duna. La presència d'un cordó dunar ben consolidat és molt important per al conjunt del sistema litoral ja que evita l'entrada d'acumulacions de sorra a la maresma i la regressió de la platja. La Unió Europea considera els sistemes dunars com a Hàbitats d'Interès Comunitari (HIC).

L'ecosistema dunar representa un dels darrers testimonis dels ambients litorals sorrencs de caire natural de la Costa Brava. Són un ecosistema molt valuós ja que té una presència extremadament reduïda al Mediterrani. El fet de ser un ecosistema propi d'un lloc estret (la franja dels primers metres de la costa), i que el litoral de totes les ribes del mar es troben molt alterades per l'urbanisme i per la pressió del turisme, fan que quedin pocs casos de dunes naturals.