Un dron va servir ahir per fer un dels trams d'aixecament topogràfic de la cinglera de Sant Elm a Sant Feliu de Guíxols. L'empresa que realitza l'aixecament de plànols -Masterplan- va optar per la tecnologia per fer la missió a l'hora de redibuixar topogràficament la muntanya. Com se sap, la cinglera de Sant Elm ha patit al llarg dels anys diferents desprendiments de roca, i l'Ajuntament treballa per estabilitzar-la i consolidar-la, una actuació que serveix per donar compliment a una sentència judicial.

Com recollia l'emissora municipal de Sant Feliu, Ràdio Sant Feliu, el jujtat contenciós administratiu número 3 va dictar una sentència el 10 de juliol de l'any passat arran d'un recurs que va interposar la societat Pic Rom SL contra el consistori. Aquesta resolució trobava a faltar «un projecte general d'estabilització de la muntanya de Sant Elm que determini les actuacios globals a realitzar i el seu repartiment equitatiu entre tots els propietaris de la urbanització privada».

Pel que fa a ús dels drons, a diferència de la topografia clàssica, l'ús d'aquests aparrells permet guanyar en rapidesa i se salven els perills de zones poc accessibles o directament inacessibles a les persones. En el cas de Sant Feliu de Guíxols l'aparell va fer diferents passades sobre la zona a tractar i va comptar amb diferents punts de referència al llarg del recorregut, marcats amb l'ajuda de les coordenades GPS.

Pel regidor d'Urbanisme, Josep Saballs, l'ús d'aquesta forma de treballar «ens pot sorprendre d'entrada, però és evident que es guanya amb seguretat, i s'obtenen resultats molt favorables quant a precisió». Pel regidor és important avisar la ciutadania «perquè si no es coneix que hi ha aquests estudis topogràfics, amb aquests aparells rondant, qualsevol veí pot malpensar quan veu que se sobrevola casa seva».

Un aparell com el que va ser utilitzat a a Sant Feliu de Guíxols, d'uns set quilos, permet sobrevolar qualsevol zona si hi ha bones condicions de clima (el principal enemic és el vent) i té una autonomia d'uns dotze minuts.

Des de fa molts anys aquest talús rocós ha anat produint diversos despreniments de roca. Entre els anys 1999 i 2011 l'Ajuntament va dur a terme obres d'estabilització i consolidació de la cinglera però amb les pluges del 24 de març de 2015 es van tornar a produir nous despreniments de roca de mides significatives (entre 0,5 i un metre cúbic), afectant part de la calçada viària. Aquest estudi afecta a un total d'uns 170 metres linials, que van des del passeig del President Irla fins a tocar de l'hotel Montjoi.