Els Bombers fan cremes controlades a la muntanya del Montgrí, en ple parc natural, per garantir una franja des d'on poder atacar el foc si es declara un incendi de tramuntana. En total, durant els darrers nou anys, s'ha actuat al llarg de 25 hectàrees. Ahir se'n van cremar dues i avui se'n preveuen fer 1,5 més. "Això ens permetrà disposar d'una zona segura on poder desplaçar els vehicles i tenir oportunitats per combatre un incendi, sigui des del cap o d'algun dels flancs", va explicar el cap de la crema i GRAF de Girona, Joan Vilà. La crema controlada també permet als Bombers fer maniobres amb foc real. A partir d'ara, la intenció és mantenir el sotabosc a ratlla amb la pastura de ramats.

Les cremes controlades a la muntanya del Montgrí van començar el 2006 i s'inclouen dins un pla per protegir el massís si es declara un incendi forestal de tramuntana. Precisament, al juny del 2001 i al setembre del 2004, aquesta zona ja va patir dos focs, que van calcinar 300 i 571 hectàrees.

La franja on durant tot aquest temps s'ha anat netejant el sotabosc, mitjançant cremes controlades, fa unes 25 hectàrees. Es troba més a tocar de Sobrestany; s'estén d'oest a est i es troba situada entre l'Eixart d'en Pi, on hi ha un dipòsit d'aigua, i el Mas Cremat.

"Aquesta és una zona estratègica que, en cas d'incendi, ens garantiria tenir un lloc segur on poder emplaçar els vehicles i atacar algun flanc o bé el cap del foc", va concretar Vilà.

Aquesta és la tercera vegada, d'ençà del 2006, que els Bombers fan una crema controlada en aquesta zona. "El garric és un arbust molt resistent, que quan es crema rebrota amb facilitat; per això, per eliminar-lo al 100% i que l'arrel es mori, cal fer cremes recurrents", va precisar Vilà.

Les cremes controlades tancaran les actuacions incloses dins el pla de protecció en aquesta zona del massís. Ara, la intenció és que el sotabosc es mantingui a ratlla amb la pastura de ramats. "Fa 40 anys, en aquesta part del massís no hi havia arbres; però les diferents plantacions que s'hi van fer, lligat a què durant molt de temps no es va fer gestió forestal, fan que haguem d'actuar", va explicar el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, Bep Pujol.