La Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat ha emès un informe d'impacte ambiental favorable al projecte de restauració ambiental dels ecosistemes costaners de la Pletera, a l'Estartit. En concret, ha determinat que no s'ha de sotmetre a avaluació d'impacte ambiental ordinària, atès que l'actuació prevista no té efectes adversos significa?tius en el medi ambient. Una actuació, en tot cas, que ja està en marxa. El projecte, promogut i tramitat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí preveu restaurar els ecosistemes costaners i dunars de la maresma de la Pletera, situada al darrere de la platja de l'Estartit. Es tracta d'un àmbit afectat per un projecte d'urbanització que es va iniciar a finals dels anys 80, amb la construcció de passejos, accessos i un bloc d'habitatges, però que no va continuar.

Per restablir les característiques geomorfològiques originals de la zona i la seva funcionalitat ecològica s'hi han definit quatre bandes paral·leles a la línia de costa. La primera consistirà en dunes mòbils i un cordó dunar; una segona banda estarà formada per una barreja de materials sorrencs alternats amb substrats argilosos; la tercera tindrà unes llacunes d'aigua; i la quarta estarà formada per maresmes.

Les actuacions principals seran l'enderroc dels vials i de les infraestructures de serveis actuals; la retirada de runes acumulades en diferents punts; i l'actuació directa sobre la banda de llacuna i la banda de saladar on es preveu la formació llacunes i la recuperació de les maresmes. També s'actuarà sobre la llacuna Fra Ramon i es delimitaran itineraris de vianants que permetran recórrer l'entorn sense afectar el nou espai ?recuperat, ha informat la Direcció General de Polítiques Ambientals.