L'equip de govern de Torroella de Montgrí (CiU i ERC) va desencallar ahir les ordenances fiscals després que en el ple ordinari d'aquest mes l'oposició (UPM, CUP, LEST?i COET) tombés la proposta que hi va fer. En la sessió extraordinària d'ahir al matí, el govern i els grups d'UPM, CUP i COET van votar a favor de la proposta de taxes i impostos per al 2016, mentre que LEST es va abstenir. En resum, es congela la pressió fiscal i incorporen, com a fet més remarcable, la rebaixa d'un 3% de la taxa d'escombraries domèstiques i d'un 2% de les industrials i comercials. En la primera proposta del govern, la qual va rebre la crítica de l'oposició per no haver estat consensuada, la rebaixa era del 2% per a tots els tipus d'escombraries.

D'altra banda, també s'incrementa fins al 50% la bonificació de l'IBI (actualment era del 25%), que paguen les famílies nombroses i amb ingressos inferiors als 36.000 euros anuals. Així mateix, es reduirà d'un 10% la taxa d'ocupació de via pública a Torroella de Montgrí. Fins ara, aquesta bonificació només era aplicable als establiments que tinguessin obert més de set mesos. Ara, però, es generalitza a tots, amb independència del termini de l'ocupació.

En relació amb la taxa d'escombraries, la rebaixa es pot fer efectiva pels bons resultats obtinguts amb la recollida selectiva durant els primer mesos de funcionament del nou servei, que va entrar en marxa el novembre passat, han informat les fonts municipals. El canvi de concessionari i de sistema aplicat a la recollida ha permès incrementar notablement les tones de residus valoritzables i reduir els residus que es porten a l'abocador, cosa que també ha comportat una reducció de la factura per aquest concepte. Segons va explicar el regidor d'Hisenda i de Serveis Municipals, Josep Maria Rufí (ERC), la intenció de l'equip de govern és la de continuar incrementant la rebaixa d'aquesta taxa fins arribar, com a mínim, al 8% en acabar el mandat (aquest percentatge era la proposta inicial que es va fer, d'aplicar un 2% cada any dels quatre).

Rufí va explicar ahir que després del rebuig mostrat per l'oposició en bloc a la proposta inicial de les ordenances, l'equip de govern va buscar consensuar-les amb la CUP i COET, i també UPM. En aquest sentit, el portaveu d'UPM Jordi Colomí va exposar que el govern havia atès les demandes de l'oposició, motiu pel qual hi van votar a favor. Per LEST, Sílvia Comas va lamentar que el govern no busqués el seu suport ni que atengués la seva proposta de bonificació al reciclatge.