El ple de l'Ajuntament de Palamós va rebutjar aquest dimarts la moció que havia presentat el grup municipal de la CUP perquè els regidors que formen part de la Mancomunitat de Municipis de Palamós, Calonge i Vall-llobrega no cobrin cap remuneració i perquè el secretari i interventor cobrin únicament «una remuneració mensual simbòlica» i no els 1.330 euros bruts al mes que perceben des de l'1 de gener de 2010. La proposta de la CUP va comptar únicament amb el suport del regidor de Junts x Palamós i Sant Joan, Dani Reixach. ERC, PSC, CiU i el PP?hi van votar en contra. D'aquests, només el Partit Popular no té representant a la Mancomunitat, si bé les quatre formacions defensen que els 11 membres de l'assemblea general han de cobrar per la feina que desenvolupen en aquest òrgan i que, de moment, ha consistit en executar el projecte de la piscina mancomunada.

El regidor de la CUP, Joan Bohigas, ja va avançar el passat setembre la moció i va denunciar el que la seva formació considera que són «sobresous», tant per als 11 regidors que són designats per a formar-ne part com per al secretari i l'interventor, que són, respectivament, els de Palamós i de Calonge.

Per requerir que els polítics de la Mancomunitat es treguin la retribució per assistència, la CUP va recordar que les cinc últimes assemblees generals del darrer mandat van durar una mitjana de 12 minuts, per les quals els assistents van percebre 503,88 euros. Aquest mandat, l'assistència a aquest òrgan s'ha rebaixat un 5% (478,69 euros), com la de la Comissió de Comptes (368,22 euros). I va afegir que els 11 membres ja són càrrecs electes, de manera que no haurien de cobrar més diners per una tasca que Bohigas entén que s'inclou dins de les seves atribucions com a regidors. Quant al secretari i l'interventor, la CUP sosté el mateix punt de vista i hi afegeix que «el volum de feina que gestiona la mancomunitat és molt i molt minsa».

Retribucions per la feina

En tot cas, no comparteix la mateixa opinió el batlle, Lluís Puig (ERC), i que aquest mandat és membre de la Mancomunitat. Puig va sostenir que les retribucions per assistència no són pròpiament per la presència a l'assemblea general o a la comissió de comptes, sinó per la feina que se suposa que fan els 11 polítics. I considera que «és una qüestió personal de cadascú» si algun membre vol renunciar a la retribució. Puig va retreure a la CUP qüestionar el sou del secretari i de l'interventor, va manifestar que volen potenciar la Mancomunitat com a eina per mancomunar serveis i que, arran de la moció de la formació d'esquerres, plantejarà a la Mancomunitat que les seves sessions siguin obertes als regidors dels tres ajuntaments -en aquest sentit, la moció de la CUP precisava que «encara ningú fins avui ho ha explicat a la població»-.

Per CiU, Jordi Pallí (que també forma part de l'assemblea de la Mancomunitat) es va expressar en la línia de l'alcalde que la Mancomunitat «és una eina útil», si bé va precisar que un cop feta la piscina, se li ha de donar «més contingut» perquè si no s'hauria d'eliminar. Aquests nous continguts que treballaran serà el transport interurbà entre els tres municipis i la promoció turística comuna. Quant a la publicitat de la feina de la Mancomunitat, Pallí va manifestar que «no estaria de més» que se'n dongués compte.

La CUP?controlarà

El PSC?no va debatre el contingut de la moció perquè no està d'acord amb el fet que la CUP presenti les mocions sense buscar consensuar-les. En tot cas, Teresa Ferrés va manifestar a aquest diari que la Mancomunitat és un òrgan indenpendent de l'Ajuntament i que la decisió que plantejava la CUP no s'ha de prendre en el ple municipal. Ferrés, que el passat mandat fou presidenta de la Mancomunitat, va exposar el setembre que la feina dels regidors no és només a les assemblees.

Malgrat que no va prosperar la moció, Joan Bohigas va manifestar que vigilarà el funcionament de la Mancomunitat: «Hi estarem a sobre».