El Consell Comarcal del Baix Empordà ha convocat el concurs per gestionar la planta de transferència de residus municipals que hi ha al municipi de Forallac. El conseller comarcal delegat de la instal·lació, Xavier Rangel, ha explicat que el contracte és per un any més un altre de prorrogable i el tipus de licitació per a les empreses candidates és a la baixa a partir d'un preu per tona de 15,57 euros (sense IVA) per una transferència de fins a 11.000 tones per any. Actualment, la gestió del servei la realitza Servitransfer, a qui a finals d'aquest any se li acaba el contracte vigent, que era de dos anys més un de pròrroga (que és el que enguany s'esgota).

Aquest concurs és independent de la sol·licitud de revisió de la llicència ambiental que l'Ajuntament de Forallac tramita a petició de Servitransfer. En tot cas, els dos procediments són compatibles ja que, en cas que l'empresa que actualment gestiona la planta de transferència renovés l'autorització però no el contracte d'explotació de la instal·lació, la llicència podria passar al nou adjudicatari.

La revisió de la llicència ambiental ja ha rebut al·legacions en contra de l'entitat SOS Empordanet, tal com va informar aquest diari. L'associació no veu amb bons ulls la localització d'aquesta activitat a pocs metres dels Clots de Sant Julià, un antiga pedrera catalogada com a bé cultural d'interès nacional.

Xavier Rangel ha defensat la utilitat d'aquesta planta de transferència ja que «és un servei bàsic» per als ajuntaments petits de la comarca del Baix Empordà. Aquestes localitats fan el traspàs en aquesta instal·lació dels seus residus a un camió d'escombraries de majors dimensions que les transporta al Centre de Tractament de Residus de Lloret de Mar, un trajecte que seria inviable econòmicament pels petits municipis si l'haguessin de fer els seus camions de recollida ja que el volum que generen de residus no ho compensa. Rangel concreta que és una actuació d'economia d'escala. El contracte consisteix en la gestió de la planta de transferència (el contractista assumeix les despeses de funcionament de la planta) i transferir els residus que hi arribin per portar-los fins a Lloret de Mar.