L'alcalde de Begur, Joan Loureiro, ha estat elegit nou president de la Xarxa de Municipis per la Qualitat de Vida Cittaslow -ciutats tranquil·les- de l'Estat espanyol i com a principal objectiu s'ha marcat dinamitzar-la, tant a nivell de donar-la a conèixer als ciutadans com també d'incorporar nous municipis. «La primera feina és explicar bé aquest moviment i el que significa per Begur i els begurencs», ha manifestat l'alcalde, conscient que en els darrers anys l'entitat ha restat aturada. Per aconseguir-ho, els vuit municipis que integren l'entitat han decidit com a una primera acció la creació d'una exposició itinerant per aquestes localitats.

L'elecció de Loureiro com a nou president de l'entitat es va fer en l'assemblea general de la Xarxa que es va fer a Saragossa i va rebre el suport unànime de tots els presents. Fins ara, el president de l'entitat, des que es va crear l'any 2009, havia estat l'anterior alcalde de Begur, Joan Català. A part de Begur, l'entitat està formada pels municipis de Pals, Rubielos de Mora, Morella, Begues, Mungia, Lekeitio i Balmaseda. D'altra banda, es va ratificar que la seu administrativa continuï a Pals.

Un cop constituïda la nova direcció, aquesta es va marcar un pla d'acció per dinamitzar-la. Segons ha explicat Loureiro, la dinamització es concretarà en dues grans línies d'actuació. Per un costat, mirar d'incorporar nous municipis i incentivar la relació entre els municipis associats. Per l'altre, emprendre iniciatives per acostar el moviment als ciutadans amb la idea que se'l facin seu. La primera acció acordada ha estat la creació d'una mostra itinerant per als municipis membres amb panells informatius de cadascun d'ells amb la finalitat d'informar del que fan i «saber més què significa la Xarxa», ha assenyalat el nou president.

El moviment de Cittaslow va iniciar-se a Itàlia l'any 1999 amb l'objectiu de combatre el frenètic ritme de vida actual, apostant per ciutats tranquil·les i de bon viure i contra l'estrès. Set anys més tard, el 2006, els ajuntaments de Palafrugell, Pals i Begur van acordar adherir-se al moviment. La Xarxa espanyola de Cittaslow, que es va constituir el 2009. Els fundadors van ser Begur, Pals, Lekeitio, Mungia i Rubielos de Mora.

El manifest del moviment Cittaslow marca 55 requisits en 6 grans temàtiques: política mediambiental, política d'infraestructures, producció autòctona, qualitat urbana, hospitalitat i consciència. Per ingressar cal complir, almenys, la meitat de les recomanacions i deixar la resta com a punts per anar millorant en el futur. Tot i això, hi ha uns requisits que són d'obligat compliment, com la prohibició de conrear productes transgènics o un pla d'estalvi energètic.