Les obres d'urbanització de Son Rich de Begur s'han reprès aquesta setmana, després de sis anys aturades, amb la previsió que estiguin enllestides de cares a l'estiu vinent. La represa de les obres ha estat possible després de la creació d'una nova junta rectora, que ha aconseguit el finançament econòmic per enllestir aquesta urbanització, que es troba a tocar el nucli de Begur i que es va començar a construir als anys 60. Segons el projecte d'urbanització, que té un cost de 4,2 milions d'euros, es podran fer 142 cases, a més a les 26 actualment existents, ha informat l'Ajuntament. L'alcalde, Joan Loureiro, ha manifestat la seva satisfacció per veure enllestida una nova urbanització, més quan aquesta és la zona natural de creixement del nucli urbà.

Les obres es concreten en fer arribar tots els servei bàsics -aigua, sanejament i electricitat- a les prop de 200 parcel·les, com també l'adequació dels vials i l'enllumenat públic. A més, la urbanització comptarà amb gas ciutat, que es distribuirà a través d'un dipòsit que es construirà a la part alta i que, d'acord amb les condicions marcades per l'Ajuntament, serà soterrat. El servei del gas té un pressupost de 320.000 euros.

To això ha estat possible després que es constituís una nova junta rectora qu, el mes de gener passat, en assemblea extraordinària va adjudicar les obres del projecte. Loureiro ha justificat l'«interès» de l'Ajuntament per reprendre les obres per tres motius: els propietaris que actualment ja hi viuen tindran els serveis bàsics; els propietaris que tenen finques hi podran construir; i s'activa la zona de creixement del nucli.

L'Ajuntament és promotor de la urbanització, ja que té una participació del 8,5%. La major part de la participació, que ha estat la impulsora per desencallar-ho, és d'Indemar Investiment SL, que en té el 53,7%. L'Ajuntament ha decidit fer un seguiment de les obres i que es compleixin els terminis marcats. A més, gràcies al dipòsit que tenia de diversos veïns (de 237.141 euros), ha pagat ara la reparació del mal estat de les obres en ser abandonades el 2009 i, al mateix temps, pagar el primer certificat (68.540 euros). Ara, però, els següents pagaments es faran de forma proporcional a la quota de participació, quedant el dipòsit com a reserva.

Manca de finançament

L'any 2009, les obres es van aturar per manca de finançament: calien 3 milions d'euros, la meitat del cost global, per poder enllestir tota la urbanització.

Les fonts municipals han informat que l'any 2007 l'Ajuntament de Begur va iniciar un pla per posar al dia les més de 50 urbanitzacions del municipi. Va comença rper Residencial Begur, que és la més gran, tant a nivell de parcel·les com també d'ocupació territorial.