El Claustre de la finca del Mas del Vent, a Palamós, objecte d'un intens debat entre historiadors sobre la seva originalitat romànica o no, esdevindrà un atractiu més de Palamós el proper mes de març quan s'obrirà al gran públic amb una visita guiada el primer dissabte, cosa que es repetirà a l'abril, l'octubre i el novembre. La ruta per la finca tindrà un preu de 20 euros per persona i serà amb un grup de vuit persones com a mínim i de 25 com a màxim. Aquesta obertura al públic és fruit del conveni que ahir van signar l'Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn a la citada finca. En tot cas, la posada en marxa de la iniciativa arrenca el proper mes de gener per a grups determinats: escolars de Palamós, alumnes de batxillerat i especialistes del Romànic. L'acord arriba amb un any de retard respecte de l'anunci que es va fer el desembre de 2014, quan es va comunicar que l'obertura seria immediata, és a dir, el gener d'aquest 2015. Hi va haver demora a l'hora d'arribar a aquest conveni, cosa que es va allargar encara més per les eleccions municipals del mes de maig.

Amb l'objectiu de donar l'oportunitat de conèixer el Claustre, els alumnes de primer i segon de primària de les escoles de Palamós tindran una visita gratuïta en el marc d'un concurs de dibuix infantil. La ruta també inclourà la torre de defensa del Mas del Vent, que sí està catalogada com a bé cultural d'interès nacional. El conveni també inclou adreçar la proposta als alumnes d'arreu de Catalunya que cursen el batxillerat artístic.

Quant a les visites per al públic especialitzat, la periodicitat encara no s'ha determinat, però estaran enfocades als historiadors o especialistes de sectors vinculats amb el Claustre com arquitectes perquè puguin veure'l i estudiar-lo. Per a aquestes visites hi haurà una comissió formada pel cap de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós, Miquel Martí; per l'historiador de l'art de la UdG i redactor del segon informe de la Generalitat que afirma que el Claustre no és romànic sinó de principis del segle XX, Eduard Carbonell -i que ahir va assistir a la presentació-; el director de l'Institut de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal; i pel director de Focus, Ricard Planas.

Hi haurà una tercera forma d'accés gratuïta que serà a través de visites dirigides a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural vinculades al municipi de Palamós.

Les visites guiades al gran públic són les que seran de pagament i que s'incorporaran a l'oferta turística de Palamós com a destinació de patrimoni (no original d'acord amb el posicionament de la Generalitat). Hi haurà la modalitat més econòmica de 20 euros per persona que serà el primer dissabte dels mesos de març, abril, octubre i novembre amb un tast de productes de la terra de l'empresa Brugarol i el guionatge de l'empresa Àgora. Seran coordinades pel Museu de la Pesca, tindran una durada d'una hora i mitja i seran en català, castellà, anglès i francès.

Amb Martí Peraferrer

La segona modalitat, també en quatre idiomes i una durada d'una hora i mitja, tindrà un preu d'entre125 i 150 euros i els grups hauran de ser, igualment, d'entre vuit i 25 persones. Seran cinc visites teatralitzades -els mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre- a càrrec de l'actor Martí Peraferrer, que relatarà, en el paper de Hans Engelhorn, com va comprar i arribar el Claustre a la finca. L'esdeveniment inclourà un àpat amb productes Brugarol i gamba de Palamós.

La recaptació per aquestes visites, un cop hagin estat restades les despeses que comporta organitzar-les i el cost de l'assegurança, quedarà a disposició de l'Ajuntament de Palamós o de l'entitat del municipi que es determini sense ànim de lucre i que tingui una finalitat social, sanitària, educativa o cultural.