La petjada urbanística de la Pletera, a l'Estartit, comença a desaparèixer -a les imatges, una, mostra com era abans i, l'altra, un cop retirat el passeig- des que el 5 de novembre passat la maquinària va iniciar la retirada del passeig i dels serveis que hi havia en aquest sector que mai es va acabar de desenvolupar i que ara està en procés de ser restaurat ambientalment.

L'objectiu del Projecte Life Pletera és retornar l'espai al sistema de llacunes i maresmes que va malmetre's el 1986 arran de la intervenció humana amb la construcció del passeig i sis illes d'habitatges (de les quals només se'n va fer una).

L'empresa estatal Tragsa executa aquesta fase per un import de 1.390.996 euros i un termini d'execució d'entre sis i nou mesos. A més de l'eliminació del passeig i els elements urbans, la intervenció comptarà amb la creació de llacunes i la recuperació de les comunitats de maresma.

El projecte que s'executa no només té la finalitat de recuperar el sistema natural de la Pletera, sinó que també vol que en quedi constància, documentar-lo, per demostrar que la restauració ambiental és possible en un espai que havia sofert una pressió urbanística notable. Així, per tenir el testimoni de la transformació de la Pletera, el projecte compta amb la participació de l'Associació d'Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, que segueix l'evolució diària de les obres. També s'ha adjudicat la realització d'un reportatge audiovisual a Ingloba Group, de Tiana.