L´oposició vol un acord amb l´EMD per desencallar el pressupost

La primera reunió de la comissió bilateral amb l'Ajuntament no debat sobre aquest tema

30.12.2015 | 07:05
Genís Dalmau (LEST).
Genís Dalmau (LEST).

Els representants polítics de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de l'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit van celebrar dijous passat la primera reunió de la comissió bilateral, la qual no va prendre cap decisió malgrat la manca de consens en un element important com és el pressupost que el consistori ha de transferir a l'ens estartidenc el 2016. La discrepància amb la proposta del govern és un dels motius pels quals l'EMD va demanar la convocatòria d'aquesta comissió, que té la finalitat de resoldre les problemàtiques que la relació entre els dos ens generi. I, de moment, també és un dels elements que encalla l'aprovació del pressupost municipal ja que l'oposició (que té majoria) no està d'acord amb la proposta de diners que l'Ajuntament destinaria a l'entitat descentralitzada.

El portaveu d'UPM a l'Ajuntament, Jordi Colomí, ha manifestat que abans d'aprovar el pressupost de l'Ajuntament «s'ha de tenir clar» quin import es destina a l'EMD ja que, si posteriorment hi ha canvis, afectarà a tot el pressupost municipal. Per Colomí, «és una feina que haurien d'haver fet a l'estiu». Sílvia Comas (LEST) i el president de l'EMD, Genís Dalmau (LEST) s'han manifestat sobre el posicionament unitari de l'oposició (UPM, CUP, LEST i COET), la qual ha presentat la seva proposta de pressupostos municipals a l'equip de govern (CiU i ERC).

En aquesta proposta, l'oposició reclama un pressupost per a l'ens descentralitzat que cobreixi les necessitats reals en funció del conveni amb l'Ajuntament i l'estudi econòmic existent, és a dir, discrepen de la transfarència que planteja l'equip de govern.

En aquest sentit, l'alcalde Jordi Cordon (CiU) ha reiterat que els números s'adeqüen al conveni i que estan avalats per l'interventor i el secretari de l'Ajuntament. En canvi, la interventora i secretària de l'EMD hi divergeix en un informe en què afirma que la proposta del govern municipal per a l'EMD no compleix el que es va acordar ni s'ha consensuat entre les dues parts: «No es pot acceptar la imposició arbitrària de les diferents consignacions pressupostàries per part de l'Ajuntament». Genís Dalmau ha precisat que l'import que reclama l'ens que presideix coincideix amb el de la proposta de l'oposició perquè «està consensuat i s'ajusta més al conveni».

Dalmau ha afegit que els diners de les inversions que ha de fer l'EMD és un percentatge fixat que l'Ajuntament també li ha de transferir i és un assumpte que s'ha de tractar a la comissió bilateral perquè s'ha de negociar la quantitat que la corporació transfarirà de cada anual·litat del mandat a l'entitat descentralitzada. Així, si en els números que han d'anar de l'Ajuntament cap a l'EMD no hi ha acord, tampoc n'hi ha en on s'ha de discutir les inversions ja que Cordon sosté que a la comissió bilateral es pot parlar de la despesa corrent, però no d'inversions.

Amb aquestes diferències de criteris, desencallar el pressupost municipal pel 2016 pot eternitzar-se com la investidura d'Artur Mas. Cordon ha informat que dilluns de la setmana que ve hi ha una nova reunió amb l'oposició per parlar del pressupost i la seva voluntat seria portar-lo a votació el 14 de gener. Però les posicions estan, aparentement, tant allunyades com el 4 de desembre passat, quan l'oposició ja va tombar la proposta que el govern havia presentat al ple. A més, la propera reunió de la comissió bilateral, on l'oposició afirma que s'ha de debatre les partides pressupostàries de l'EMD, no tindrà lloc fins a finals de gener.

Aquest no és l'únic punt que separa el govern i l'oposició en el pressupost municipal. UPM, CUP, LEST i COET van entregar al govern la seva proposta que sosté una rebaixa de les «despeses més supèrflues», un augment de les partides socials i inversions «viables» que redueixin progressivament l'endeutament municipal. Quant a la zona esportiva, l'oposició vol que el pressupost de l'any que ve ja inclogui el camp de futbol i el cobriment de la pista del costat del pavelló per resoldre els problemes de saturació, i que la inversió que es faci al compleix esportiut sigui de 600.000 euros a l'any.

A la reunió de la comissió bilateral, el president de l'ens descentralitzat va entregar a l'alcalde un document perquè hi hagi més transfarència de competències, com ara que l'entitat municipal descentralitzada també gestioni les llicències d'obertura d'activitats i els permisos d'obra. També va demanar estudiar millores en la gestió per millorar la coordinació d'àmbits tècnics. Cordon ha manifestat que hauria agraït disposar d'aquesta documentació abans de celebrar la reunió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Recreació del futur aparcament de la Corxera.
Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

L'equip de govern vol posar fi al debat sobre aquesta instal·lació a la vila i enterrar la...

III Caminada contra el càncer de mama a Santa Cristina d´Aro

III Caminada contra el càncer de mama a Santa Cristina d´Aro

El punt d'igualtat de Santa Cristina d'Aro va organitzar aquest dissabte la III Caminada Solidària...

Platja d´Aro acull la primera desfilada canina de Galgos 112

Platja d´Aro acull la primera desfilada canina de Galgos 112

Platja d'Aro va acollir diumenge la primera desfilada canina, organitzada per l'entitat Galgos...

L´Ajuntament defensarà que l´alçada del xalet del Golfet és correcta

L´Ajuntament defensarà que l´alçada del xalet del Golfet és correcta

L'alcalde de Palafrugell sosté que la Generalitat «s'equivoca» en algunes irregularitats detectades...

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any vinent

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any vinent

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

El govern engega el procés perquè sigui una realitat en dos anys i s'enterri el debat de fer-lo...

Enllaços recomanats: Premis cinema