La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Economia, va fer oficial ahir el deute de 4.127.048,38 euros que des de l'any 2011 ha acumulat amb l'Ajuntament de Palamós. D'aquesta quantitat, la corporació municipal ha informat que 3.323.053,65 euros corresponen al deute de les obres del Pla de Barris Palamós Millora, i la resta, a subvencions diverses dels exercicis 2013, 2014 i 2015.

El reconeixement del deute contret amb el municipi i el posterior pagament dels imports corresponents ha estat una reclamació constant per part de l'Ajuntament de Palamós al govern autonòmic des que va començar a deixar de pagar la seva part del Pla de Barris.

La demanda que ha fet Palamós durant els darrers quatre anys s'ha centrat principalment amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, màxim responsable de les subvencions del Pla de Barris en el qual es va incloure el projecte Palamós Millora que va suposar la rehabilitació dels barris de Cases Noves, Mas Guàrdies i Eixample Nord.

El reconeixement de la Generalitat arriba després que els passats mesos de setembre i novembre l'alcalde de Palamós, Lluís Puig (ERC), i el regidor d'Urbanisme Jordi Pallí (CiU) es van reunir amb els màxims responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat per reclamar una vegada més el reconeixement d'aquest deute.

L'anunci del reconeixement dels imports que es deuen al municipi no inclou, de moment, la data de pagament d'aquest deute per part de la Generalitat de Catalunya al municipi de Palamós, ni si aquest import es fraccionarà o bé es retornarà en un sol cop.

Fonts municipals han afegit que el reconeixement que la Generalitat fa del deute esdevé cabdal en la comptabilitat municipal perquè implica que a l'hora de liquidar els comptes de l'exercici 2015 (que cal fer abans del dia 1 de març de 2016) no serà necessari fer cap provisió per manca de reconeixement de les obligacions per part de la Generalitat.

Això també significa, amb alta probabilitat, que el Romanent de Tresoreria de l'exercici 2015 sigui positiu i es pugui destinar, sempre i quan es compleixin els requisits legalment previstos, a fer una major despesa en l'exercici 2016 i evitar que l'Ajuntament de Palamós estigui sotmès a l'obligació d'elaborar un Pla de sanejament financer.

Retard al Pla de Barris

El deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Palamós ha tingut conseqüències importants en el desenvolupament del Pla de Barris: la corporació va demanar fa un parell d'anys una pròrroga fins el 2017 per a la seva culminació -falta la segona fase, dedicada a l'edifici de la Ciutadania- ja que no estava en condicions de complir els terminis inicials perquè havia d'afrontar l'execució sense l'aportació de la Generalitat. L'octubre passat, tant l'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais (ERC), com el regidor d'Urbanisme de Sant Feliu de Guíxols, Josep Saballs (TSF), van manifestar que els seus ajuntaments també haurien de sol·licitar la pròrroga perquè s'han trobat en la mateixa situació: haver de fer front en solitari a part de les obres dels Pla de Barris que Territori i Sostenibilitat va concedir als municipis, cosa que els ha provocat problemes en la tresoreria i, per tant, han hagut d'alentir el ritme dels treballs.