La tercera edició de la cursa benèfica Oncotrail, celebrada el cap de setmana del 3 i 4 d'octubre passat, s'ha tancat amb un balanç final de 95.161,34 euros recaptats. Les entitats organitzadores -Fundació Oncolliga Girona, Club Atlètic Palafrugell i Agrupació Excursionista Palafrugell- van presentar ahir les xifres del 2015 al Museu del Suro de Palafrugell, i van donar el tret de sortida a la que serà la quarta edició, prevista per als dies 1 i 2 d'octubre de 2016, que ja té les inscripcions obertes, manté l'estructura de les edicions anteriors i disposa del recorregut. A la presentació van assistir Carles Salgas, diputat d'Esports de la Diputació de Girona; Lluïsa Ferrer, presidenta de la Fundació Oncolliga Girona; Jordi Alsina i Lluís Comet, organitzadors de l'Oncotrail; i Quim Vencells, regidor d'Esports de Palafrugell.

L'Oncotrail és una cursa solidària per equips de 100 quilòmetres que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer i els seus familiars. L'itinerari és cicular i transcórre per paratges de mar i muntanya del Baix Empordà, amb sortida i arribada a Palafrugell. La primera edició es va celebrar l'any 2013 i des d'aleshores el nombre d'equips participants no ha parat de créixer. En la darrera edició hi va haver 605 participants repartits en 78 equips i es van recaptar 95.161,34 euros, un 34% més que en l'edició anterior (63.000 euros). Els diners es recapten a través de les aportacions solidàries que fan els equips, que han de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar.

Els organitzadors van detallar que del total recaptat, 71.115,54 euros s'han dedicat a cobrir necessitats dels hospitals gironins als quals l'administració no pot arribar, com ara la compra de llits, sillons i altres materials que serviran per millorar les habitacions on els malalts de càncer estan ingressats o les sales on reben la quimioteràpia.

Una altra partida, de 15.000 euros, s'ha destinat a la I Beca d'Investigació Oncotrail-Fundació Oncolliga Girona, concedida el passat mes de desembre i dotada amb un total de 25.000 euros. D'aquests, 10.000 euros provenen de la recaptació de l'Oncotrail 2014 i 15.000 de l'edició del 2015. El guanyador de la beca ha estat un projecte del grup d'Hematologia de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), dirigit pel doctor David Gallardo, que té com a objectiu identificar quins són els pacients de leucèmia aguda amb alt risc de recaiguda per tal de poder oferir-los un tractament més individualitzat. L'estudi té una durada de dos anys i es farà amb mostres procedents d'uns 200 pacients d'hospitals de tot Catalunya. L'objectiu de la Fundació Oncolliga Girona és finançar una beca d'investigació cada dos anys amb fons recaptats a l'Oncotrail, de manera que la proper aconvocatòria es faria al 2017.

Finalment, 9.045,80 euros han servit per finançar la compra de material ortopèdic que la Fundació Oncolliga Girona ofereix en préstec als malalts de càncer de manera totalment gratuïta: cadires de rodes, matalassos antinafres, crosses, cadires de dutxa, caminadors, baranes, etc. El material està disponible als magatzems que l'entitat té a Girona, Palafrugell, Torroella de Montgrí, la Bisbal d'Empordà, Castelló d'Empúries, Olot, Ripoll, Camprodon, Sant Hilari de Sacalm, Breda i Arbúcies.