El desmantellament de la subestació elèctrica de Fonteta ha arrencat. Ahir, operaris desmuntaven l'interior d'una caseta. Altres elements que hi falten respecte del juny de 2013, quan va ser precintada i desconnectada de la xarxa elèctrica, és el cablejat aeri de diferents elements. La tasca l'assumeix Urbanisme de la Generalitat després que l'Ajuntament de Forallac al·legués al jutjat que no té la capacitat per executar-la. La Generalitat va adjudicar el 12 de novembre de l'any passat el desmantellament a l'empresa Spark Ibérica per un import de 350.900 euros (IVA inclòs) i el termini per a dur a terme el desmuntatge es de quatre mesos. Ahir, fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat van comunicar que avui informarien, mentre que ni el denunciant de la subestació ni l'Ajuntament tenien informació oficial de l'inici.

El desmantellament i enderroc va ser declarat pel jutjat després que els tribunals anul·lessin el permís d'obres de l'Ajuntament, l'autorització de la Comissió d'Urbanisme de Girona i el permís del Departament de Treball i Indúsria. La primera ordre judicial de demolició va arribar el febrer de 2011 i, des d'aleshores, tant la Generalitat com la companyia Endesa van exhaurir totes les vies judicials per evitar-lo.

Fonts d'Endesa van comunicar que des del 12 de gener és Territori i Sostenibilitat qui té la responsabilitat de la subestació i qui se n'encarrega del desmantellament. La companyia elèctrica va destacar que va construir la subestació amb els permisos administratius corresponents atorgats per la Generalitat i l'Ajuntament, cosa que no va impedir que fos declarada irregular pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per una qüestió formal -la subestació és un sistema general ja que el seu servei va més enllà de Forallac, una qualificació que el POUM local no permet en els terrenys on es troba-. El que considera incomprensible l'empresa és que la subestació podria aixecar-se de nou en els mateixos terrenys si es fessin les modificacions oportunes de la figura urbanística ja que, de fet, la parcel·la on es troba va ser la que la Generalitat va declarar idònia per construir-la.

L'equipament es va posar en marxa l'octubre de 2006 dins del Pla Tramuntana, que va construir una quarantena de subestacions a tot Catalunya. La de Forallac havia de respondre a la demanda de la comarca. La seva desconnexió de la xarxa el 2013 arran de les sentències no va suposar excessius problemes de subministrament als municipis que penjaven d'ella com a conseqüència d'una davallada de la demanda, però la companyia tem que amb la reactivació econòmica la situació pugui agreujar-se ja que ara la xarxa està coixa.

Les fonts d'Endesa van concretar que després del desmantellament es veurà si s'ha de construir una nova subestació. Atès que la Generalitat va definir els terrenys que ara ocupa com els més adequats, l'empresa considera que s'hi tornaria a construir. I, si bé a priori l'hauria de pagar Endesa, les fonts van concretar que s'hauria d'abordar el tema amb les administracions. Les fonts van recordar que si Endesa ja va haver d'apagar la subestació tot i tenir els permisos corresponents, no té cap garantia que es repeteixi la situació: que la faci novament amb la tramitació correcta i hagi de tornar a desconnectar-la. Un altre punt que valora Endesa és si reclama una compensació ja que va fer l'obra amb tots els permisos en regla.