L'Ajuntament de Palafrugell anul·larà totes les sancions -6.808- de trànsit imposades per, presumptament, haver-se saltat en vermell el semàfor de Llofriu de la carretera C-66. Ahir, la corporació municipal va comunicar que deixarà sense efecte les 4.788 sancions que no han estat pagades. Pel que fa a les 2.020 multes que han estat abonades, l'Ajuntament també les anul·larà, retornarà l'import pagat i no tramitarà la retirada dels punts del permís de conduir en tots els casos, sempre i quan la persona sancionada interposi a l'administració un recurs on sol·liciti la revisió de la sanció.

En aquest darrer cas, l'alcalde Juli Fernández va explicar l'Ajuntament no pot anul·lar-les d'ofici. El batlle va exposar que hi ha una sentència del Tribunal Suprem del 12 de novembre de l'any passat referent a uns sistema de control i sanció de les característiques del de Llofriu que estableix que ha d'estar homologat per l'Institut Nacional de Metrologia, un requisit que no es compleix a la C-66 i que, en cas que els sancionats denunciessin, els tribunals els donarien la raó. El sistema, però, sí compleix els requisits de la Direcció General de Trànsit, si bé el mateix alcalde va admetre que tenia disfuncions a l'hora de retratar els vehicles quan passaven amb el semàfor en àmbar o vermell. «Hem de rectificar quan hi ha equivocacions», va afirmar Fernández.

El sistema fotovermell a Llofriu ha registrat 6.808 infraccions des que l'Ajuntament el va instal·lar el 24 d'agost de l'any passat. Quatre d'aquestes sancions han estat per a l'artista palafrugellenc, Josep Costa Sobrepera. El pintor, reconegut a les comarques gironines, va abonar dues de les multes -100 euros per cadascuna- i va presentar un recurs a les altres dues.

Un expenedor de sancions

Les càmeres van registrar les presumptes infraccions el 12 d'octubre, el 5 i el 13 de novembre i el 19 de desembre. Costa va explicar que va pagar les dues primeres desconeixent que hi hagués cap error en el funcionament del sistema de control. Fou amb la tercera que va presentar el primer recurs al·legant que el semàfor va canviar molt ràpid al vermell -un cas que ja va detallar l'alcalde la setmana passada, motiu pel qual es vol deixar més segons l'àmbar-.

Costa va comentar que aquesta tercera multa la va haver d'anar a buscar a Correus, on es va assabentar que la càmera de Llofriu era un expenedor de sancions. Per això va recórrer i, ahir, va presentar el recurs per la quarta a l'Ajuntament, on es va trobar un veí que també hi era per al·legar una multa del semàfor. Costa Sobrepera ha abonat, doncs, 200 euros, i li haurien d'haver retirat 16 punts del permís de conduir -quatre per multa-, si bé encara conservava els 12 aquest diumenge. El pintor va mostrar-se satisfet per la rectificació de l'Ajuntament, si bé pel primer recurs es va desplaçar fins a la Bisbal per presentar-lo a l'oficina de recaptació de Xaloc.

Fonts municipals van informar que a partir d'ahir el sistema de control està inactiu per revisar-ne el funcionament del sistema perquè sigui homologat per l'Institut Nacional de Metrologia, cosa que li donaria valor probatori als efectes del procediment sancionador. A més, s'ha de millorar la coordinació entre el moment de la presa de l'imatge i que el semàfor es posi en vermell, ja que com va reconèixer el batlle, no està ben ajustat.

L'Ajuntament va posar en funcionament el detector de velocitat perquè activés el vermell del semàfor quan registra un vehicle que supera la velocitat permesa en la via, que és de 50 quilòmetres per hora. Aquesta mesura es va complementar amb la instal·lació d'una càmera de control per sancionar aquells conductors que sobrepassin el semàfor quan es troba en vermell, cosa que no ha acabat de funcionar bé.

La col·locació d'aquest detector de velocitat va arribar motivada per les queixes veïnals a causa de l'excés de velocitat dels vehicles.