Palafrugell ha acollit aquest diumenge la presentació tècnica de la primera fase dels treballs de restauració de les pintures murals de l’església parroquial de Sant Martí de la vila, al Baix Empordà, unes obres fetes per Guillem Soler durant els anys 40. Imma Brull, de l’empresa 4Restaura - que ha realitzat els treballs- ha estat l’encarregada de detallar com han aconseguit consolidar i restaurar les pintures de la part central del presbiteri, d’un ull de bou i un sector de la Capella Fonda. Uns treballs que van costar més de 15.000 euros i que es van costejar mitjançant les col·laboracions i donacions voluntàries d’empreses, feligresos i ciutadans. El mossèn de la parròquia, Felip Hereu, ha detallat que d’aquí pocs dies, a principis de febrer, arrencarà la segona fase del projecte de restauració que permetrà recuperar els colors de dos plafons més de l’absis i les imatges de les respectives columnes. “Una forma de demostrar la nostra estima és restaurant l’església perquè llueixi”, ha explicat Hereu.

Aquest diumenge a la tarda s’ha portat a terme la presentació tècnica de la primera fase dels treballs de restauració de les pintures murals de l’església parroquial de Sant Martí de Palafrugell. Un acte que ha comptat amb una de les restauradores, Imma Brull de l’empresa 4Restaura, que ha explicat els processos tècnics que van portar a terme per retornar la vivesa i l’esplendor a aquestes pintures.

Els treballs es van fer entre el mesos de maig i juliol de l’any passat i van permetre recuperar els murals situats a la part central de l’absis, al presbiteri, en un ull de bou i en un sector de l’anomenada Capella Fonda. La intervenció va consistir en la neteja de les superfícies, reparar les esquerdes, recompondre les parts danyades i fixar els pigments perquè no es deterioressin. A part dels murals, també es van restaurar una sèrie d’imatges a les columnes del presbiteri i, posteriorment, es van il·luminar per visibilitzar-les més.

Les pintures reformades són obra de l’artista Guillem Soler Gatvillaró que va néixer el 1905 a Tarragona però que va viure gran part de la seva vida a Barcelona, on va morir el 1971. Soler va realitzar les pintures per encàrrec de l’antic mossèn de la parròquia que volia tornar a fer lluir l’església després dels incendis que s’hi van produir arran de la Guerra Civil.

Actualment, les obres - fetes durant els anys 40 - es trobaven en molt mal estat a causa de les humitats, les filtracions d’aigua i el fum dels ciris que anteriorment ornamentaven aquest espai de culte. Així es va detectar en un estudi que va encarregar la mateixa parròquia ara fa dos anys. Davant d’això i atesa la magnitud de la feina - ja que les pintures omplen bona part de les parets i voltes del temple- es va decidir que es portaria a terme una restauració completa però per etapes, segons els diners que disposessin.

En aquest sentit, i per tal de tirar endavant la primera fase dels treballs - que van tenir un cost de més de 15.000 euros- la parròquia va impulsar diferents activitats i iniciatives per recollir fons com col·lectes entre els feligresos o una exposició i venda de quadres d’artistes locals que es va fer durant els mesos de gener i febrer de l’any passat. A part, també es van anar recopilant totes les donacions voluntàries que van portar a terme els ciutadans, feligresos i empreses de la vila.

L’acte de presentació de la primera etapa dels treballs ha comptat amb l’actuació de dues de les corals de Palafrugell, Nit de Juny i Mestre Sirés, que han interpretat diverses cançons del seu repertori.

La segona fase dels treballs començarà aquest febrer

Ha estat durant aquest acte on s’ha donat a conèixer que aquest mes de febrer arrencarà una segona fase dels treballs de restauració i que es focalitzarà en dos dels sis plafons situats al costat del plafó central al presbiteri. “Començaran d’immediat perquè el projecte ja s’ha encarregat”, ha detallat el mossèn de la parròquia, Felip Hereu. “Fins i tot intentarem fer un tercer plafó, la meitat dels 7 que hi ha; són unes pintures gegants que cobreixen tota la paret fins a la clau de volta”, ha afegit.

Unes actuacions que costaran uns 14.000 euros i que, com l’anterior vegada, es costejaran gràcies a les donacions voluntàries de la població. “La gent s’ha interessat molt en el projecte, hi col·laboren”, ha explicat el rector. Posteriorment, un cop hagin analitzat l’afluència d’assistents a l’acte d’aquest diumenge i després de veure els fons de què disposen, es plantejaran tirar endavant més fases de restauració i més iniciatives per recollir fons econòmics.

“Encara queda tota la Capella Fonda i més elements del presbiteri com la cúpula o altres dues capelles més de l’església”, ha comentat Hereu. “El que tenim hem d’estimar-ho i una forma de fer-ho és restaurar-ho perquè llueixi i faci bonic. Que l’església, en entrar-hi, sigui un llibre obert de catequesi on els adults puguin explicar als petits què és cada imatge”, ha conclòs.