L´Ajuntament de la Bisbal d´Empordà va aprovar provisionament en el ple d´ahir el pla especial que regula els equipaments de la Biblioteca Comarcal i del futur centre cívic. Aquesta mesura vol regularitzar la biblioteca arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que declarava que dues de les façanes (la sud, al carrer Abat Oliva; i l´est, que dóna al solar del futur centre cívic) vulneraven el POUM.

L´alcalde, Lluís Sais (ERC), ha manifestat que amb la tramitació d´aquesta figura urbanística l´Ajuntament dóna compliment a la resolució judicial del TSJC i no hi ha d´haver cap enderroc. El procés per tirar endavant aquest pla especial està pendent ara de la seva aprovació definitiva, que correspon a la Comissió d´Urbanisme de Girona.

La sentència de l´Alt Tribunal català és de finals de l´any 2013 i responia al recurs d´apel·lació que l´Ajuntament va presentar contra la resolució del jujtat contenciós administratiu número dos de Girona, que determinava que hi havia tres façanes irregulars i que havien d´anar a terra per adaptar-se al que marcava la normativa urbanística municipal.

El TSJC va revocar la sentència de primera instància i va reduir a dues les façanes irregulars per incompliment de l´article 125 del POUM, que determinava que les edificacions aïllades han de deixar un marge d´almenys tres metres respecte dels límits de la parcel·la, una distància que era inferior en les dues façanes.

Per evitar un nou cas com aquest, l´anterior govern va aprofitar la revisó del POUM per modificar la normativa dels equipaments: aquestes edificacions no s´hauran de regir pels paràmetres de cada sector, sinó que es regularan individualment en funció de les necessitats que tinguin. Amb la base d´aquesta n0va normativa i la interpretació que la sentència del TSJC no determina l´enderroc de les façanes irregulars, l´equip de govern ha tramitat aquest pla especial.

Sais ha explicat que amb el retorn d´ERC al govern local van revisar l´expedient de la Biblioteca i van detectar que el jutjat contenciós administratiu s´havia equivocat a l´hora d´enviar-los la sentència del TJSC i, en comptes d´aquesta, els havia notificat la de primera instància, la que determinava l´enderroc però que havia estat revocada. Aleshores, l´Ajuntament va demanar assessorament al despatx d´advocats Roca Junyent, el qual ara s´encarrega de la defensa de la corporació -fins aleshores ho feien els serveis jurídics de la Diputació-. El batlle ha afegit que l´Ajuntament va comunicar al jutjat el seu error i que procedia a executar la sentència del TSJC amb la tramitació del pla especial.

El TSJC no parla d´enderroc

Sais ha manifestat que la via del pla especial se sostenta amb el fet que, mentre la sentència del contenciós parlava explícitament d´enderroc, la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no, i es limitava a anul·lar l´acord de ple que aprovava el projecte. Així, amb aquest raonament i el fet que el nou POUM estableix una regulació pròpia per a cada equipament, l´Ajuntament ha tramitat aquest pla especial que entén que dóna compliment a la resolució del TSJC i evita l´enderroc.

El pla especial va ser aprovat inicialment per decret d´Alcaldia i en el període d´exposició pública no va rebre cap al·legació.

El PSC dóna suport al pla especial, si bé el seu portaveu Òscar Aparicio veu complicat que el jutge l´accepti com a compliment de sentència. El dibuix del document comporta l´ampliació de voreres i, per tant, la reducció de calçada del carrer Abat Oliva. Aparicio considera que aquesta actuació urbanística hauria d´estar condicionada a què el jutge accepti el pla especial com a execució de la sentència. L´alcalde recorda que les voreres actuals són estretes, de manera que és partidari d´ampliar-les atès que serà una zona d´accés a la zona d´equipaments.