Els treballs d'aprofitament de la fusta del massís del Montgrí es van reiniciar la setmana passada. L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha informat que les tasques corresponen a la segona bianualitat de la concessió municipal, que porta a terme l'empresa Lignia Forestal. La licitació d'aquest recurs públic es va fer el 2013 de forma conjunta amb les pastures i la cacera per gestionar la forest amb coherència i disposar de recursos econòmics per invertir en la millora de la muntanya, l'ordenació del bosc, la conservació de la biodiversitat i la prevenció d'incendis.

La primera fase de l'aprofitament de la fusta municipal de la Muntanya Gran (pi blanc) es va fer entre l'octubre de 2014 i el març de 2015, i va abastar una superfície de 130 hectàrees. En aquesta segona fase, s'actuarà en un sector de 150 hectàrees entre Punta Milà i Montgó. A banda de les actuacions previstes en el Pla d'Ordenació Forestal (POF), els treballs inclouran la realització d'una franja de seguretat d'un mínim de 25 metres al costat del camí de l'Estartit a l'Escala, en el seu tram asfaltat. Els treballs acabaran el març i es reprendran entre l'octubre de 2016 i el març de 2017 (no s'actuarà dins l'època d'alt risc d'incendi). Les piles de biomassa es trituraran sobre camió en el termini màxim de 15 setmanes des de la finalització de la pila.

Els resultats de la primera anualitat van ser satisfactoris. En la zona on es va actuar, es va disminuir la densitat d'arbres i, per tant, la càrrega de combustible. L'aprofitament de la fusta s'emmarca en el sistema de millora, estalvi i eficiència energètica municipal, ja que una part de l'estella servirà per alimentar la central de biomassa del Col·legi Guillem de Montgrí. La concessió és per un termini de vuit anys, un màxim de 500 hectàrees i 5.000 euros anuals, han informat les fonts municipals.