L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro contractarà un crèdit bancari de 7.307.554 euros per pagar l'expropiació d'una finca del Puig Pinell. La propietat és d'Hostelroc SL, té una superfície de 31.903,04 metres quadrats i inclou el Càmping Pinell. La concertació del préstec -pel qual l'Ajuntament ha rebut diverses ofertes, segons va concretar l'alcalde Joan Giraut- es va incloure ahir al pressupost municipal per aquest exercici en la seva aprovació definitiva arran de les impugnacions que van presentar els grups municipals d'ICV-EUiA i d'Esquerra Republicana de Catalunya, ambdós a l'oposició. Els dos partits van reclamar que el pressupost d'enguany havia de comptabilitzar el cost de l'expropiació ja que la sentència que el va determinar era ferma.

Com d'altres propietats del Puig Pinell, Hostelroc va demanar a l'Ajuntament l'expropiació de la finca. Les dues parts van acudir al Jurat d'Expropiació, el qual va resoldre el 28 de juny de 2006 que el justipreu era de 2.102.172,89 euros. Quatre anys més tard, l'1 de desembre de 2010, va fer una retaxació i va incrementar el valor fins als 2.591.196,84 euros. La propietat, però, tampoc hi va estar d'acord i va recórrer al contenciós administratiu. Així, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va resoldre el 16 de desembre de 2013 que el justipreu era de 6.446.648,90 euros. Hostelroc i l'Ajuntament van interposar recursos de cassació contra la sentència, però el Tribunal Suprem la va confirmar el 23 d'octubre de 2015. I, el desembre passat, Hostelroc va demanar cobrar l'import determinat per la justícia més 1.731.587,58 euros en concepte d'interessos legals. Cosa que eleva a 8.178.236,48 euros la reclamació de la propietat de la finca.

Ahir, en l'aprovació definitiva del pressupost, l'equip de govern (CiU i PSC) va incloure l'import del préstec que sol·licitarà -i 570.046 euros del fons de contingència per fer front a l'expropiació, van comentar els portaveus d'ICV, Pedro Torres, i d'ERC, Estel Rodríguez-, però ho va fer arran de la impugnació dels dos partits de l'oposició, que van exposar que l'Ajuntament podria cometre una il·legalitat si no es contemplava el pagament de l'expropiació ja que la sentència és ferma. L'alcalde va manifestar que ICV i Esquerra tenien raó ja que «formalment s'hauria d'haver inclòs» la partida, però que no ho havien fet perquè esperaven tancar el préstec i, després, afegir-lo amb una modificació de crèdit del pressupost. En tot cas, arran de la reclamació, el govern la va incloure en l'aprovació definitiva del pressupost. L'alcalde va justificar el crèdit perquè seria més ràpid a l'hora de pagar l'expropiació que la venda de patrimoni i, per tant, hi haurà menys interessos legals a abonar.

Torres va retreure a Giraut que havia estat «poc prudent» per un alcalde amb 20 anys d'experiència no incloure la partida per a l'expropiació i va atribuir-li «sobèrbia» per no haver fet cas a l'oposició en l'aprovació inicial del pressupost, cosa que, va afirmar, ha repercutit en els treballadors ja que s'ha hagut de prorrogar el de l'any anterior i no han pogut cobrar encara la part proporcional de la paga de Nadal que no van percebre. També va insistir, com Rodríguez, que amb el futur préstec l'endeutament a final d'any passarà del 49 al 74,41% -a partir del 75%, els ajuntaments que volen concertar un préstec han de demanar autorització a la Generalitat. La republicana va lamentar que l'Ajuntament recorregués al crèdit en comptes de reformar el pressupost i fer front a l'expropiació amb els diners que ja hi havia.