Un 69,3% dels metges de l'hospital de Palamós va dir ahir que dóna suport a la convocatòria d'una vaga per pressionar la direcció del centre perquè atengui les seves reclamacions. El sindicat Metges de Catalunya va convocar ahir al matí la votació perquè els facultatius es pronunciessin sobre la celebració o no d'una aturada: dels 75 vots emesos, 52 van ser favorables a la vaga; mentre que 17 (un 22,6% dels votants) van posicionar-se en contra. Quatre metges van votar en blanc i dos, nul. Des d'ahir, els serveis jurídics del sindicat van començar els tràmits legals que han de portar a la convocatòria formal de la vaga. El delegat sindical de Metges de Catalunya, David Gràcia, va concretar que la primera parada laboral serà, en principi, el mes de març abans de la Setmana Santa. Aquesta primera jornada de vaga serà una aturada de quatre hores.

La plantilla de metges de l'hospital de Palamós és d'uns 170 professionals. Gràcia va mostrar-se satisfet amb la participació que hi va haver -«és una molt bona resposta»- si s'atén a les circumstàncies de la votació: l'urna va està disponible durant una hora, alguns metges no es trobaven al centre, d'altres surtien de la guàrdia o d'altres que ja estaven al quiròfan. Gràcia va recordar que la vaga és contra la gestora de l'hospital, la Fundació Hospital de Palamós, i va exposar que si bé hi ha hagut diàleg amb la direcció, «no tenim cap resposta favorable a les nostres reivindicacions».

Com ja ha explicat aquest diari en anteriors dies, l'entrada en funcionament del nou model de transport sanitari urgent al Baix Empordà va acabar la paciència dels facultatius, que va ser quan van posar sobre la taula la vaga.

Entre les demandes dels metges hi ha que les hores de guàrdia es gratifiquin al mateix preu que les ordinàries -actualment, les de guàrdia es paguen a un preu inferior que les ordinàries-; que es revisin els serveis on manca personal; que s'equipari el límit d'edat de les guàrdies localitzables al de les presencials -els 50 anys-; i que es resolgui assignar el quart nivell professional als facultatius que n'estan pendents des de 2014.

La direcció de l'hospital -Serveis de Salut Integrats Baix Empordà- va informar ahir que durant aquests mesos han mantingut contactes amb el sindicat Metges de Catalunya i que «sempre ha mostrat un tarannà negociador dins d'un marc de seny i prudència, treballant per garantir els paràmetres de viabilitat i sostenibilitat de la Institució que representa i defensant un model assistencial de qualitat en el territori».

Quant a les demandes dels metges, SSIBE va fer referència al nou model de transport sanitari urgent i va puntualitzar que és competència del SEM. L'empresa va recordar que ha facilitat als professionals «la seva adscripció voluntària -al servei de transport urgent- sempre i quan quedi garantida la cobertura del servei» -el sindicat va denunciar l'hospital per aconseguir aquesta voluntarietat-. Antoni Duran, de Metges de Catalunya, va reconèixer la concessió de l'empresa, però va recordar que si tots els metges renuncien al servei, a algú li tocarà fer-lo obligatòriament. De la manca de professionals, la direcció va afirmar que «l'estructura dels serveis mèdics està adequada a les necessitats actuals», i que es treballa per cobrir les places vacants. En tot cas, va precisar que alguns serveis estan «infradotats» perquè no hi ha suficient demanda de professionals.

La direcció va apuntar que la retribució de les guàrdies que s'aplica és la del I Conveni Col·lectiu de la Sanitat Concertada. Una xifra que es troba als jutjats. Duran, però, va afegir que porten des del 2005 posant demandes perquè s'equipari amb les hores ordinàries i la justícia els ha donat la raó des del 2005 al 2012, i els altres exercicis estan pendents de resoldre. «Hem de seguir posant demandes cada any?», es preguntava Duran.

L'hospital va manifestar que les guàrdies localitzables també es recullen en el Conveni. Duran va afegir que Metges de Catalunya no va signar l'acord i que, de fet, l'ha portat als tribunals.

Finalment, pel que fa a l'increment de categoria professional, la direcció va manifestar que «s'està treballant en la seva definició» i que, «si bé el Conveni ho recull, no s'ha desplegat en l'àmbit de sector i només s'ha desenvolupat en alguns centres». El delegat sindical va respondre que es va acordar que s'aplicaria als que ho demanessin el 2013 i va afegir que la direcció els ha convocat per tractar aquest assumpte.